Dostupni linkovi

Novo suđenje Veljku Papiću optuženom za ratni zločin u Sarajevu


Građani i građanke Sarajeva u zaklonu od snajpera iza vojnog vozila francuskih mirovnih jedinica u centru grada, 6. jun 1995. godine

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo u četvrtak, 3. februara, počelo je ponovno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civila na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići 1993. i 1994. godine.

Optužnica Papića tereti da je kao komandant Treće čete Prvog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Ponovni postupak u ovom predmetu uslijedio je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbu odbrane i ukinuo prvostepenu presudu, kojom je Papić bio osuđen na dvije godine zatvora, prenosi Fena.

Nakon što su se strane u postupku izjasnile da se ne čita optužnica, odnosno da se prihvataju dokazi izvedeni tokom prvostepenog postupka, tužiteljica Željka Tomić Anušić izjavila je da ostaje pri ranijim uvodnim riječima, te da nema novih dokaznih prijedloga.

Braniteljica optuženog Zorana Ćarkić predložila je ponovno saslušanje troje svjedoka optužbe i troje svjedoka odbrane, te jednog novog svjedoka, kao i jedno vještačenje, a radi dodatnog razjašnjenja određenih okolnosti.

Većini prijedloga odbrane usprotivila se zastupnica optužbe, uz obrazloženje kako je odbrana bila u prilici predložiti saslušanja svjedoka u prvostepenom postupku, nakon čega je sudsko vijeće donijelo rješenje kojim je odbilo prijedloge braniteljice.

Uslijedile su završne riječi optužbe, te je istaknuto kako Tužilaštvo smatra da je van razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio krivično djelo na način kako se optužnicom tereti.

Braniteljica optuženog je zatražila, a Sud prihvatio, da joj da određeni rok za pripremu završnih riječi.

Papić je, također, optužen da je četvorici pripadnika radnog voda, uz prijetnje, naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić, koje su sugrađani kasnije prozvali sarajevskim Romeom i Julijom, u blizini Vrbanje mosta, ubijenih 18. maja 1993. godine.

Prema tužbenim navodima, optuženi je spomenutim pripadnicima radnog voda zaprijetio da će im likvidirati porodice u slučaju njihovog bijega, izlažući ih opasnosti zbog intenzivnih borbenih dejstava.

Papić se tereti i da je u proljeće 1994. godine, uz prijetnje, naredio trojici pripadnika radnog voda da eksploziv, spakovan u drvenim sanducima, odnesu i postave u “crvenu zgradu” na liniji razgraničenja između Splitske i Beogradske ulice, i to u dio zgrade u kojoj su bili smješteni pripadnici Armije RBiH, te da je tada, bez razloga, pretukao jednog od pripadnika radnog voda.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 11. februar.

XS
SM
MD
LG