Dostupni linkovi

Sarajevo: Obilježeno stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici


Obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
3. maja se navršava 21 godina od slučaja „Dobrovoljačka“, kada je trebala biti izvršena razmjena tadašnjeg vojnog vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz sarajevske kasarne Bistrik u zamjenu za zarobljenog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića.

U tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici transporter u kojem se nalazio Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, je zaustavljen, a ni danas nije poznato kako je prekršen dogovor o razmjeni. Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je tada stradalo sedam i ranjeno 14 osoba. No, predstavnici iz Republike Srpske, koji su danas položili cvijeće i zapalili cvijeće u toj ulici, tvrde suprotno. Inače, današnji skup je protekao bez ijednog incidenta i uz prisustvo jakih policijskih snaga.

Jake policijske snage pratile su porodice i članove Odbora Republike Srpske kada su iz Istočnog Sarajeva došli u bivšu Dobrovoljačku, a današnju Ulicu Hamdije Kreševljakovića u Sarajevo. Prvi put nakon 21 godinu došao je i Željko Pantelić koji je tada bio poručnik. Novinarima je ispričao šta mu se dešavalo tog 3. maja u Dobrovaljačkoj ulici.

„Bio sam ranjen, imao sam sedam gelera – i ranjenog su me iz kolone izvukli i maltretirali ovde na ulici. Nakon toga su me odveli u bolnicu Koševo da se previjem, gde su me sa previjališta izvukli i teško me maltretirali. Stavili su me u neki kombi, vodili me okolo po barikadama oko Sarajeva, i ovi sa barikada su ulazili unutra i tukli me“, rekao je Pantelić.

Krstan Rakić iz Rudog bio je zarobljen. U Sarajevu je služio vojni rok.

„Došao sam ovdje danas da odam počast mojim poginulim drugarima. Moramo nastaviti sa procesuiranjem ovoga. Osjećam dužnost prema tim mojim drugarima“, kaže Rakić.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova četvrtu godinu zaredom obilježava stradanje vojnika JNA. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić kaže da mu je žao što u Sarajevo dolaze u pratnji jakih policijskih snaga.

„Mi ovdje dolazimo sa posebnom emocijom i očekujemo da se ta emocija poštuje, kao što poštujemo emociju drugih koji žele da ukažu na žrtve iz svoga naroda.“


Prošle godine pripadnici Zelenih beretki verbalno su napali delegaciju iz RS-a smatrajući da se radi o provokaciji, jer oni već godinama u isto vrijeme polažu cvijeće ispred spomen-ploče pogulim pripadnicima Armije BiH. Tada je nekadašnji pripadnik Zelenih beretki Željko Živković rekao da se pripadnici bivše JNA nisu ponašali u skladu sa dogovorom.

„Može biti 150 priča raznih, ali u globalu je jedna priča, a to je da su oni izašli van dogovora kao vojna formacija, totalno naoružani, i to u trenutku kad više nisu priznati kao ta neka JNA, koja ide i provocira i puca okolo“, kazao je Živković.

Ove godine do incidenata nije došlo. Možda izbog činjenice što je delegacija iz RS-a zadržana u sarajevskom naselju Vraca dok su Zelene beretke položile cvijeće. Odmah nakon toga mirno su se razišli.

„Nema potrebe uopšte dizati tenzije – mi smo samo došli da odamo počast našim šehidima koji su pali za ovaj grad“, izjavio je ratni komandant Vojne policije Dževad Topić Topa.

Iako je od događaja u bivšoj Dobrovoljačkoj prošlo više 20 godina, još uvijek se spekuliše brojem ubijenih pripadnika bivše JNA. Prošle godine politički predstavnici iz Republike Srpske govorili su da je ubijeno devet osoba, a ove godine da je smrtno stradalo 42. Nekadašnji komandant Druge vojne oblasti Milutin Kukanjac, koji je i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, u jednom od posljednjih intervjua o broju ubijenih je rekao:

„U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo. Poginuli su jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Šokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka - Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom i ona je rekla: ’Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem.’ Znači šest osoba je stradalo - od 261.“

Trećeg maja 1992. trebala je biti izvršena razmjena tadašnjeg vojnog vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik u zamjenu za zarobljenog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića. Nakon što je razmjena dogovorena, dvije kolone iz suprotnih pravaca su krenule, ali je transporter u kojem se nalazio Milutin Kukanjac zaustavljen kod pošte. Ni danas nije poznato kako je prekršen dogovor o razmjeni. Istovremeno, Tužilaštvo BiH utvrdilo je da je u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine stradalo sedam i ranjeno 14 osoba.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je ovaj slučaj u potpunosti preuzelo pravosuđe BiH, te se nada da će ono dati istinitu ocjenu onoga što se dešavalo u Dobrovoljačkoj ulici.

„Krajnje je vrijeme da i sud da svoju ocjenu šta se tu dešavalo, pa će se onda moći ući u argumentovanu diskusiju i raspravu - jer bojim se niti mi njih, niti oni nas mogu ubijediti u ono što imamo u svojim glavama i kako vidimo to što se dešavalo u Dobrovoljačkoj“, kaže Komšić.

Tužilaštvo BiH je je početkom prošle godine obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka. Među njima su Jovan Divjak i Ejup Ganić. Iz Tužilaštva BiH najavljeno je kako se istraga nastavlja dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba.

Iako se ovaj događaj često politički zloupotrebljava, o njemu je stav dao i Haški sud, koji je ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimna meta.​
XS
SM
MD
LG