Dostupni linkovi

Sjećanje na 2. maj 1992: Dan kad je sačuvana BiH


Sarajevo maj 1992. godine, arhivska fotografija
Sarajevo maj 1992. godine, arhivska fotografija
Početak maja, tačnije 2. maj 1992. godine, je dan koji će mnogim Sarajlijama ostati zauvijek u sjećanju. Tog dana specijalne jedinice tadašnje jugoslavenske vojske pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, a borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji. 2. maja počela je opsada grada koja je trajala 1.460 dana. Na današnji dan obilježava se Dan Kantona Sarajevo, povodom kojeg su članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić položili cvijeće na mezarju Kovači.

Na današnji dan prije 21 godinu na Skenderiji, 150 metara od zgrade Predsjedništva BiH, dogodila se prva bitka za odbranu Sarajeva. Tog dana su pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacije osujećeni u pokušaju da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH.

Hazim Bahtović, pripadnik tadašnje Teritorijalne odbrane BiH, 2. maja 1992. godine bio je u naselju Grbavica, nedaleko od Skenderije:

„Veliki tenk, s onom grtalicom naprijed, ide ispred moje škole na Skenderiji. Mislim, ono van pameti, šta se dešava.“

Oko 13 sati tenkovi JNA krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Sarajeva. Tenkovi su zaustavljeni, a svijet je obišla slika tramvaja u plamenu. Tog dana je zapaljena i izgorjela i zgrada Glavne pošte u Sarajevu.

„Njima je trebala zgrada Predsjedništva samo da se jave na svoju televiziju: ’Evo se javaljamo iz Predsjedništva, nacionalisti su rastjerani...’ Zgrada Predsjedništva je simbol države BiH u tom trenutku“, kaže član ratnog Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić.

Istog dana zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, koji se vraćao sa pregovora iz Lisabona. Njega je na Sarajevskom aerodromu zarobila JNA, a potom je odvezen u Lukavicu, odakle se javio u program TV Sarajevo. Današnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže kako je ovom bitkom sačuvana BiH:

„Da je tada pala zgrada Predsjedništva i da je tada zadržan predsjednik Predsjedništva u zarobljeništvu, vjerovatno bi historija krenula drugim tokom. To je bila sudbonosna bitka u kojoj su slomili zube oni koji su napali grad i to ih je obeshrabrilo definitivno. Odsudna bitka za BiH se odigravala te 1992. godine, 2. maja.“

Drugi član Predsjedništva Željko Komšić ističe kako vojnici nekadašnje Teritorijalne odbrane BiH, Patriotske lige, te Specijalne jedinice MUP-a, koji su tog dana odbranili Sarajevo, ne mogu biti zadovoljni ni svojim statusom u društvu ni stanjem u državi:

„Očekivalo se malo više pravde, pogotovo prema tim ljudima koji su uzeli pušku i branili ovu zemlju. Očekivalo se da država bude pravičnija, bolja, bolje organizovana, da nema ovoliko nepravde, da nema ovoliko lopovluka, korupcije, kriminala.“

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, poslije 47 godina, tog 2. maja 1992. godine u Sarajevu je označena zračna opasnost. Od tog dana Sarajevo je bilo pod opsadom, bez hrane, struje i vode. Presječene su komunikacije, a grad je bio svakodnevno granatiran. I tako 1.460 dana.
XS
SM
MD
LG