Dostupni linkovi

Gradonačelnik Beograda podneo dve tužbe protiv BIRN-a


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je dve tužbe protiv Balkanske istraživačke novinarske mreže BIRN od koje traži da mu na ime naknade nematerijalne štete isplati ukupno 12 miliona dinara, saopštio je u sredu, 29. marta taj medij.

Šapić je osim BIRN-a tužio i glavnog urednika Milorada Ivanovića i novinare Jelenu Veljković, Aleksandra Đorđevića i Radmila Markovića zbog, kako su naveli, informacija iznetih u tekstovima o njegovoj vili u Trstu i ozakonjenju gradnje na Bežanijskoj kosi.

Šapić tvrdi da su mu tako prouzrokovali neizmernu štetu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva, čime su njegove ukupne moralne vrednosti dovedene u pitanje.

"Radi se o još jednoj SLAPP tužbi, odnosno tužbi čiji je cilj da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da izveštavaju o pojedinim ljudima ili temama od značaja za društvo", rekao je Ivanović komentarišući tužbu i ocenio da je cilj Šapićevog zahteva da se BIRN i njegovi novinari izlože troškovima i taksama u pokušaju da se isrcpe.

U prvoj tužbi podnetoj Višem sudu u Beogradu 17. marta ove godine zbog teksta "Šapićeva vila u Trstu: Gradonačelnik Beograda nije prijavio kuću vrednu 820.000 evra", Šapić je tužio glavnog i odgovornog urednika BIRN-a Milorada Ivanovića, autore teksta Jelenu Veljković i Aleksandra Đorđevića i BIRN Srbiju.

U drugoj tužbi, gradonačelnik Beograda je tužio novinara Radmila Markovića, glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića i BIRN, takođe tražeći naknadu nematerijalne štete zbog „pretrpljenih duševnih bolova, povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva“ za tekst "Aleksandru Šapiću nezakonito ozakonjena nelegalna gradnja nakon što je postao gradonačelnik".

Cilj strateških tužbi protiv javnog učešća, takozvanih SLAPP tužbi, je da zastraše i finansijski i psihološki iscrpe novinare kako bi ih ućutkali, navodi BIRN.

Prema izveštaju o stanju u medijima u Evropi 15 međunarodnih organizacija, Srbija je jedna od zemalja u kojima raste broj zastrašivanja novinara i novinarki.

Zajedno sa Albanijom, Bugarskom, Hrvatskom, Francuskom, Italijom i Poljskom, Srbija je navedena i kao zemlja u kojoj novinare i medije sve češće tuže za klevetu.

XS
SM
MD
LG