Dostupni linkovi

Sanader: Optužbe za 'Hypo Adria' su lažne


Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tokom privođenja u stanicu policije u Salcburgu, 10. decembar 2010.
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tokom privođenja u stanicu policije u Salcburgu, 10. decembar 2010.
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u zatvoru u Salzburgu dao je intervju tamošnjim novinama Salzburger Nachrichten.

Između ostalog govorio je o podmetanjima, atmosferi straha u Hrvatskoj, o svojoj (ne) krivici. U nastavku intervjua od ponedeljka (prvi deo objavljen je 22.01.) govorio je o tome zašto je dao ostavku i kako vidi svoju budućnost.

Sanader čita trenutno, u pritvorskoj ćeliji u Salzuburgu, knjige Tony Blaira i Stephena Hawkinga, te svojega cimera koji piše roman.

Većinu vremena međutim koncentriran je na odbranu od "zavjere koju su mu smjestili u Hrvatskoj".

Od 10. decembra bivši hrvatski premijer čeka odluku o izručenju Zagrebu, ali nije saglasan s brzim procesom.

SN: Vi bi mogli, kad biste htjeli, biti brže isporučeni u domovinu. Zašto odbijate tu mogućnost?

Sanader: Odbijam to sve dok ne budem znao detalje koji stoje u zvaničnim aktima.

SN: Bilo je rečeno da ste, prije nego ste uhapšeni, imali namjeru pobjeći u SAD. Jeste li u džepu već imali avionsku kartu?


To je glupost. Ja sam samo nekoliko dana ranije došao iz Sjedinjenih država u Hrvatsku. Na dan odlaska na neke poslovne sastanke još se ništa nije dešavalo. Kad sam u inostranstvu saznao da mi je u Saboru ukinut imunitet, javio sam mojim advokatima da ću se vratiti čim obavim razgovore na koje sam krenuo vani. Dan kasnije, saznao sam za nalog za hapšenje. Na nekoliko mjesta već sam ostavio poruku da sam na putu natrag, moji su me advokati trebali čekati na slovenačkoj strani tunela Karavanke.

Snimak internet stranice Salzburger Nachrichtena na kojoj je intervju sa Ivom Sanaderom, 22. januar 2011.

Sanader:


SN: Tako daleko međutim niste stigli. Policija u St. Michaelu je bila brža. Kako je proteklo hapšenje?.


Sanader: Vrlo mirno, nije bila nikakva velika akcija. Službenici su bili korektni i zamolili su da pođem s njima. Onda smo krenuli u Salzburg.


SN: Tvrdite da su optužbe protiv vas politički motivirane. Zašto bi neki nezavisni tužitelj to radio?


Sanader: To se dešava na zahtjev Sabora gdje je većina kojom upravlja Kosorica. Ja (Bajića) poznajem iz naših mladih dana u Splitu. On je iz komunističke, ja iz katoličke porodice. Kad smo doma, izlazimo u iste kafiće i restorane.


SN: Onda će on imati čvrste dokaze protiv vas, ako vas prati.


Sanader: Sad ću vam ispričati jednu epizodu koja dokazuje njegovu naglu promjenu u srcu. Često ponavljane optužbe da sam uzeo visoku proviziju za posredovanje u dobijanju kredita u Hypo-Alpe-Adria-banci stare su. Potiču iz 2001.godine kad još nisam bio premijer. Državni tužilac je pokrenuo istragu i ustanovio da su optužbe jedne žene potpuno neosnovane. Od tada svakih par godina ponovno izvuku priču o Hypo Alpe Adria. Posljednji put se to desilo pred samu Novu 2010.godinu. Ja to ponovno demantiram, a tužitelj mi pošalje SMS da sam dobro uradio i da je žena lagala. Još uvijek čuvam tu poruku. Samo par dana nakon što su me izbacili iz HDZ-a i nakon što je premijerka s njim razgovarala, državni tužitelj se promijenio. Jednom službeniku Američke ambasade je kazao kako će istražiti moju ulogu u Hypo-Alpe-Adria.

XS
SM
MD
LG