Dostupni linkovi

Sanader: Sve mi je “skuhala” Kosorica


Snimak internet stranice Salzburger Nachrichtena na kojoj je intervju sa Ivom Sanaderom, 22. januar 2011.
Snimak internet stranice Salzburger Nachrichtena na kojoj je intervju sa Ivom Sanaderom, 22. januar 2011.
Priredila: Sabina Čabaravdić

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u zatvoru u Salzburgu dao je intervju tamošnjim novinama Salzburger Nachrichten. Između ostalog govorio je o podmetanjima, atmosferi straha u Hrvatskoj, o svojoj (ne) krivici. U nastavku od ponedjeljka (24.1.) govoriće o tome zašto je dao ostavku i kako vidi svoju budućnost.

"Do ljeta 2009 bio je hrvatski premijer," piše austrijski dnevnik u uvodu intervjua. "Sada sjedi u pritvoru Okružnog suda Salzburgu. Na intervju u zatvorskoj sobi za posjete Sanader se pojavio u sivim trapericama i plavom džemperu. Psihički i fizički u dobroj je formi. Četrdeset dana u zatvoru nije narušilo njegov izgled."

SN: Ostavljate vrlo dobar utisak za bivšeg predsjednika Vlade koji je udobnost svog doma morao zamijenti za dvokrevetnu ćeliju negdje u inostranstvu. Što vas čini tako opuštenim?

Sanader: Ja sam uvijek isti. Našao sam još ranije unutarnji mir. Ova neželjena promjena lokacije ne može me izvesti iz takta.

SN: Zvuči gotovo kao da se ovdje osjećate kao kod kuće.

Sanader: Naravno da nije zabavno u zatvoru. Ali, s obzirom na okolnosti, osjećam se dobro. Zatvorsko osoblje je profesionalno i pokazuju suosjećanje. Uglavnom mi nedostaje porodica. Ali i oni me posjećuju svake sedmice.

SN: Kako se nosite sa zatvorskim životom i sa svojim kolegama zatvorenicima?

Sanader: Znate da ovakve ustanove imaju kruto strukturiranu dnevnu rutinu. Ali ja sam se tome naučio u vojsci tokom služenja roka u bivšoj SFRJ. Nema velike razlike. Šo se tiče mog cimera, on je pravnik, radi u zatvorskoj biblioteci, a ja imam vremena da u tišini pripremam odbranu.

SN: Zašto ste ovdje?

Sanader: (Smijeh) To se i ja pitam. Ali život ponekad krene nekim svojim stazama. Formalno gledano ovdje sam zato što je za mnom izdat nalog za hapšenje, pa sam na osnovu toga uhapšen na povratku u domovinu. Što tačno piše u tom nalogu ne znam, jer mojim advokatima detalji još nisu dati na uvid.

SN: U nalogu za hapšenje piše da ste zloupotrijebili položaj i formirali zločinačku organizaciju. Šta kažete na to?
Sanader: To nije tačno. U nalogu stoji da sam formirao organizaciju radi počinjenja kaznenih djela. To je puno blaži prekršaj. Ali čak i takva formulacija potpuno je bez osnova. Baš kao što je napisao dopisnik austrijskih novina Kleine Zeitung, optužbe protiv mene na tankim su nogama. A ja vam kažem, ne stoje ni na kakvim nogama!

SN: Osjećate se progonjenim?

Sanader: Protiv mene i moje prorodice u toku je medijski lov na vještice i kampanja kompromitiranja svega što je Sanaderovo. No, mi ćemo izaći iz toga jači nego ikad. Moja odbrana će biti znatno oslabljena jer sam i od političara i od medija već osuđen. I to ne samo nakon hapšenja, nego i mjesecima prije toga. Smišljeno su vršeni pritisci na svjedoke kako bi davali izjave protiv mene. Zagrebačko tužiteljstvo to nikad nije preispitalo. Takođe je suosumnjičenima obećano pomilovanje ili blaže kazne ukoliko budu svjedočili protiv mene. Mjesecima je trajala ta priprema kako bi me označili krivim.

Zavjera

SN: Kako ćete to dokazati?

Sanader: Postoji ovjerena izjava jednog svjedoka. Nju ćemo priložiti. U Hrvatskoj vlada atmosfera straha. Mnogi kažu: Ako ovo mogu napraviti bivšem premijeru, što tek ja mogu očekivati?”

SN: Ali optužbe protiv vas nisu pale s neba?
Sanader: O jesu, itekako. Optužbe su isključivo politički motivirane.

SN: Tko bi trebao stajati iza te kampanje?

Sanader: To je prilično očito. Aktualna premijerka Jadranka Kosor zabrinuta mogućnošću da se vratim u politički vrh. Ona to želi izbjeći pod svaku cijenu. U tome joj pomažu potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks, i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

SN: Ali premijerka je dugo vremena bila vaša desna ruka, najbliža saradnica. Vi ste je predložili za svoju nasljednicu. Kako je došlo do razlaza?

Sanader: To je bilo 3. januara 2010. Najavio sam na press konferenciji da ću pojačati svoju ulogu u stranci kao njen počasni predsjednik, ali da se neću miješati u izvršnu vlast. Prethodno smo na predsjedničkim izborima doživjeli poraz. HDZ kandidat osvojio je svega 12 posto glasova. Pošto je mene optužio za svoj neuspjeh, morao sam nešto poduzeti.

SN: Jesu li vas dočekali raširenih ruku?

Sanader: Suprotno. Dan kasnije izbacili su me iz HDZ-a. Kao pojačanje, Kosorica je k sebi privukla ministra unutrašnjih poslova i državnog tužitelja. Sigurno je istog dana dala i nalog da me se prati.

Ušteđevina


SN: A možda je premijerka Kosor pod pritiskom Evropske unije, koja zahtijeva rješenje problema korupcije, prije nego Hrvatska udje u članstvo?

Sanader: Ne, ja u to ne vjerujem! Ovo je u Hrvatskoj izborna godina, a ja sam u zatvoru, pa sam bezopasan. Ona vjeruje da će na taj način pobrati sve glasove. Ali neće. Još će se i stranka rasuti , a svi problemi u zemlji će ostati.

SN: A koji su to?

Sanader: Za razliku od Austrije ili Njemačke, mi nismo prevladati krizu. Imamo 360.000 nezaposlenih, strani investitori sve više oklijevaju, a Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka Hrvatskoj predviđaju grčki scenario. Mi svoje dugove ne možemo vratiti, naš je "image" sve gori u svijetu, privredni je razvoj skoro zaustavljen. U zemlji vlada strah. Ko god pozove poslovnog partnera na ručak može očekivati optužbu za korupciju.

SN: Kod vas je u pitanju ipak nešto veće od poziva za ručak.

Sanader: Ja sam pred kraj svog mandata donio čak tri antikorupcijska zakona. Nikada nisam imao potrebu da me potplaćuju. Ja sam i u politiku ušao kao imućan čovjek, zaradio sam to svojim radom. Sve što mi je sada oduzeto platio sam svojom ušteđevinom. Odmah nakon studija počeo sam raditi u Innsbrucku i zaradio lijep novac, na koji sam naravno platio porez.

SN: Tužiteljstvo u Austriji vas međutim tereti za pranje novca.

Sanader: Sve će to na kraju pokazati potpuno neutemeljenim!

U ponedjeljak 24. januara donosimo drugi dio interview-a Salzburger Nachrichtenu u kojem Sanader odgovara na pitanja: zašto je u julu 2009.godine zaista napustio premijersku funkciju? Što misli o Joergu Heideru, a što o hrvatskim medijima? Te kako zamišlja svoju budućnost?
XS
SM
MD
LG