Dostupni linkovi

Bivši premijer Hrvatske i njegova stranka ponovo osuđeni za korupciju


 Ivo Sanader osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina
Ivo Sanader osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina

Presuda nekadašnjem hrvatskom premijeru ostaje. Ali nešto smanjena.

Naime, na ponovljenom suđenju Ivi Sanaderu, koji je bio i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koja je i danas vladajuća partija u zemlji, a kojoj je takođe suđeno, te Sanaderovim pomagačima u toj stranci, i to za isisavanje novca iz javnih poduzeća za „crni fond“ HDZ-a i za Sanadera osobno od 2005. do 2009. godine, iznova su izrečene osuđujuće presude za korupciju, ali nešto smanjene.

„Prvooptuženi Ivo Sanader osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina“, kazala je predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Irena Kvaternik sutkinja Kvaternik.

Na prvom suđenju, kojeg je Vrhovni sud ukinuo i naložio da se krene ispočetka, izrečena mu je kazna od devet godina.

Zatvor nije jedina izrečena kazna

Sanaderu je oduzeto dva milijuna eura, ne zato što je to rezultat ove koruptivne operacije, nego zato što on ne može dokazati porijeklo te imovine. HDZ je proglašen odgovornim i državi mora vratiti nešto manje od dva milijuna eura, a kažnjen je sa dodatnih nešto manje od pola milijuna eura.

U ime optužbe, zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Marija Vučko izrazila je nezadovoljstvo smanjenjem iznosa za koje se tereti Sanadera, HDZ i druge i smanjenjem kazni.

„Smatramo da je to sve skupa kontradiktorno i sigurno ćemo u tom dijelu uložiti žalbu. Što se tiče kazni, protok vremena je učinio svoje, ali sigurno je da ćemo se ovoga puta žaliti i na visinu kazni,“ najavila je.

Šta je dokazano?

Ovom nepravomoćnom prvostupanjskom presudom na neki je način potvrđena prethodna ukinuta presuda da je Sanader od 2005. do 2009. godine, koristeći autoritet premijera, sugerirao šefovima 28 državnih poduzeća i ustanova da poslove sklapaju preko marketinške agencije Fimi-media, koja je onda izdavala lažne fakture, a novac je išao što u Sanaderov džep, što u HDZ-ov „crni fond“.

Procjena je da je država tako oštećena za gotovo 10 milijuna eura. Ovo ponovljeno suđenje počelo je 2016., nakon što je godinu ranije Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine.

Plenković kaže nema kolektivne odgovornosti

Presudu je komentirao aktualni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, najavljujući da će se pravni zastupnici stranke žaliti na presudu.

„Današnje vodstvo ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su počinili ovakva djela i sad se izvlači odgovornost pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca. Što se mene tiče, ja tada nisam bio ni član stranke“, rekao je i dodao da nema kolektivne odgovornosti.

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za Radio Slobodna Europa pohvalio je tužitelje, ali ne očekuje neki poseban utjecaj ove presude na hrvatsko društvo.

„U osnovi su se svi osramotili osim USKOK-a, jer USKOK-u je prihvaćeno više-manje sve što je tvrdio. Sudstvo se osramotilo jer to predugo traje, a osuđeni su osramoćeni time što su osuđeni za korupciju. A što se tiče onoga što se govori da presuda, pored svega ostaloga, treba imati i funkciju u utjecaju na javnu svijest, od toga neće biti ništa. To nitko ozbiljan ne shvaća u tom pogledu“, kaže Puhovski.

Što kažu odvjetnici

HDZ-ov odvjetnik Davor Budin kazao je da je stranka odgovorna jer su Sanader i drugi proglašeni krivima, a da tu krivice stranke nema, i da je Sanader utjecaj na čelnike javnih poduzeća radio kao premijer, a ne kao šef HDZ-a.

Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović najavljuju da će se žaliti na presudu, i tvrde da su svi postupci protiv njihovog klijenta vođeni po istom obrascu:

„Uvijek u principu sa jednom osobom koja ga tereti, koja se dogovorila s Državnim odvjetništvom i ima privilegirani položaj u postupku, i nakon toga su sve tvrdnje te osobe navodno potvrđene. A koji su to drugi podupirući dokazi u bilo kojem od tih predmeta? Ja ih ne vidim“, kazala je Jadranka Sloković nakon izricanja presude.

Tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci, a tadašnja blagajnica stranke Branka Pavošević dobila je godinu i četiri mjeseca. Nitko od osuđenih nije bio na izricanju presude. Sanader koji bi trebao u zatvoru služiti šest godina za također korupcionašku aferu „Planinska“ je na rehabilitaciji u lječilištu u Krapinskim toplicama.

XS
SM
MD
LG