Dostupni linkovi

Pravomoćno: Ivi Sanaderu šest godina zatvora


Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda - osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu - kojom je u slučaju Planinska, osuđen na 4 i pol godine zatvora.

Ovom odlukom se, kako prenose mediji, bivši hrvatski premijer upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora. Sa svojim suoptuženicima, mora vratiti 15 milijuna kuna.

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora.

USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) je ustvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Bivši premijer je sve optužbe u ovom slučaju odbacio rekavši da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Uz Sanadera je u travnju 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procjenu vrijednosti nekretnine i uvećanjem procjenjene vrijednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist.

Mlinarević je osuđen na godinu dana uvjetno, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

Vrhovni sud Hrvatske izrekao je danas Sanaderu pravosnažnu presudu u korupcijskom slučaju Planinska i povisio zatvorsku kaznu na šest godina, pa je za njim izdat nalog za privodjenje.

Uoči dolaska policije, Sanader je novinarima ispred svoje kuće u Zagrebu rekao da je riječ o predstavi za javnost i politički motiviranom postupku.

"Spreman sam na sve i dokazaću svoju nevinost", rekao je Sanader.

Ocijenio je da je riječ o "porazu pravne države" i "predstavi za javnosti uoči predsjedavanja Hrvatske EU".

Sanaderova advokatica Jadranka Sloković zamjerila je sudu što je za presudu saznala od medija.

"Nismo dobili obavještenje od suda…Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, pa onda nama", rekla je advokatica Sloković.

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je izdao nalog za privođenje bivšeg premijera s obzirom da mu je Vrhovni sud izrekao zatvorsku kaznu dužu od pet godina.

XS
SM
MD
LG