Dostupni linkovi

Sanaderu šest godina zatvora u slučaju 'Ina-MOL'


Ivo Sanader u sudnici u oktobru 2018.
Ivo Sanader u sudnici u oktobru 2018.

Nakon godine i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nova nepravosnažna presuda bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Hrvatske Ivi Sanaderu, kojom je osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita u slučaju "Ina-MOL".

Istom presudom je hrvatskom pravosuđu nedostupni čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita u na dvije godine zatvora.

Osim za primanje 10 miliona eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u naftnoj kompaniji u kojoj MOL ima 50 posto vlasništva, a hrvatska Ina 45 posto, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Ako presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtjevu tužilaštva, državi morati vratiti 10 miliona eura.

Sanader, koji je od aprila na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u drugoj aferi, "Planinska", nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije.

Tako je završni dio suđenja vođen ipak u njegovom odsustvu, jer je sud zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila nužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud, ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska strana je odbila niz zahtjeva za njegovo ispitivanje, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanader je u prvom postupku pravosnažno osuđen na osam i po godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme rata u Hrvatskoj devedesetih goina.

Na ponovljenom suđenju za to je osuđen na dvije i po godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Međutim, nekada najmoćniji hrvatski političar, kako pišu hrvatski mediji, u aprilu je zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi "Planinska", pa je i presudu u aferi "Ina-MOL" dočekao iza rešetaka.

Još uvijek mu traje suđenje u aferi "Fimi media", gdje je takođe u prvom postupku nepravomoćno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.

XS
SM
MD
LG