Dostupni linkovi

"Samoopredeljenje" najavljuje proteste zbog hapšenja Kurtija


Sa jednog od protesta "Samoopredeljenja" u Prištini - iz arhive
Sa jednog od protesta "Samoopredeljenja" u Prištini - iz arhive
Priredio: Melazim Koci

Pokret “Samoopredeljenje” je najavio da će organizovati proteste na dan suđenja lideru pokreta, Aljbinu Kurtiju.

Hapšenje Kurtija, koje se odigralo u subotu
, “Samoopredeljenje” je okarakterisalo kao političko.

Ovaj pokret je u nedelju na konferenciji za štampu u Prištini pozvao 175 hiljada potpisnika peticije za oslobođenje Kurtija od sudskog procesa da 21. juna na dan suđenja protestuju i zatraže prekid sudskog procesa bez ikakvih uslova.
Aljbin Kurti

Jedan od aktivista pokreta Liburn Aliu je u nedelju pred novinarima optužio vlasti u Prištini, kao i međunarodno prisustvo da umesto borbe protiv organizovanog kriminala i, kako je rekao, ilegalnih struktura na severu Kosova, oni vode bitku protiv “Samoopredeljenja”.

“Radi se o tendencioznom i političkom postupku (protiv Kurtija). Mi ćemo se tome suprotstaviti”
, rekao je Liburn Aliu dodavši da je Kurti uhapšen kao posledica straha vlasti u Prištini posle najave pokreta “Samoopredeljenje” da će učestvovati na sledećim izborima.

Novinarima se obratio i Glauk Konjufca, jedan od najpoznatijih aktivista ovog pokreta, koji je sadašnju vlast na Kosovu nazvao korumpiranom koja nije u stanju da se nosi sa organizovanim kriminalom i korupcijom:

“Za jučerašnju brutalnu intervenciju specialnih jedinica Kosovske policije, pokret ‘Samoopredeljenje’ smatra da odgovornost snosi premijer Kosovske vlade Hashim Thaci, šef EULEX-a, Iv De Kermabon i specijalni predstavnik EU, Piter Feith”,
rekao je Konjufca.

On je dodao da posle odluke pokreta “Samoopredeljenje” da učestvuje u narednim izborima, interes Kosovskih vlasti da persekuiraju Albina Kurtija postao je veći.


Video: Hapšenje Aljbina Kurtija, 12. jun 2010.

XS
SM
MD
LG