Dostupni linkovi

U Prištini uhapšen Aljbin Kurti




Kosovska policija u subotu je uhapsila lidera Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija koga očekuje suđenje zbog pogibije dvojice demonstranata i povređivanja više desetina ljudi na demonstracijama 10. februara 2007. godine.

Portparol KP Baki Keljani izjavio je sinoć za agenciju Beta da je lider Pokreta "Samoopredeljenje" (Vetevendosje) uhapšen oko 15 sati u kancelariji u Prištini i da je privedeno još pet aktivista.

Keljani je rekao da su aktivisti, dok je hapšen Kurti, probušili gume četiri vozila policije Kosova i demolirali dva vozila Euleksa. Kurtiju je određen pritvor, a od sudije zavisi kada će biti izveden pred sud, rekao je Keljani.

Hapšenje Aljbina Kurtija, Foto: Vetevendosje (Samoopredeljenje)

Keljani je rekao da je policija bila prinuđena da primeni silu i upotrebi suzavac. Dodao je da je u akciji povređeno 12 policajaca i trojica aktivista pokreta, a Kurtiju je povređena glava.

Predstavnici Samopredeljenja naveli su da se policija brutano ponašala tokom akcije hapšenja.

"Intervencija je bila brutalna, bilo je povređenih aktivista, kancelarija pokreta je demolirana",
rekao je aktivista Ljiburn Aljiu.

Đelal Svecla takođe aktivista Pokreta “Samoopredeljenje” izjavio je da je policija koristila prekomernu silu nad aktivistima pokreta:

“Uprkos pasivne blokade aktivista, oni su uhapsili lidera Aljbina Kurtija sa još najmanje šestoro ostalih aktivista. Upotrebili su suzavac, sprej, udarce rukama i nogama, te ostale tvrde predmete. Napadi nad aktivistima ‘Samoopredeljenja’ nastavili su i posle hapšenja Kurtija”,
izjavio je Svecla.

Odmah posle akcije, reagovao je Odbor za ljudska prava i slobode koji je ocenio da je policija upotrebila veliku količinu suzavca i primenila silu.

Odbor je odmah posle hapšenja posetio Kurtija i aktiviste.

Kurtiju je, zbog neodazivanja pozivima suda, suđenje odlagano desetak puta, a optužen je da je organizovao demonstracije koje su prerasle u nasilje. Tada su poginula dvojica demonstranata, a 80 je povredeno pri intervenciji rumunske policijske jedinice UNMIK-a.

Euleks je ocenio da odlaganje suđenja Krutiju pokazuje slabosti kosovskog pravosuđa i da se one moraju otkloniti.

U zaštitu Krutija ustale su 64 kosovske nevladine organizacije koje su formirale grupu za prikupljanje potpisa protiv suđenja. Peticiju je podržalo više od 175 hiljada građana. Kurtijev slučaj je razmatrala i Skupština Kosova kojoj je uručena peticija da se prekine postupak protiv lidera Samoopredeljenja.
XS
SM
MD
LG