Dostupni linkovi

SAD će tražiti suspenziju Rusije iz tijela UN za ljudska prava


merička ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield
merička ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield

Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju zatražiti suspenziju Rusije iz tijela Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava, nakon sve većeg broja upozorenja da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini.

Izjavila je to u ponedjeljak, 4. aprila, američka ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield, saopćio je njen ured, prenosi AP.

Ambasadorica je pozvala da se Rusiji oduzme mjesto u Vijeću za ljudska prava UN, nakon izvještaja o nasilju nad civilima u gradu Buča, u blizini glavnog ukrajinskog grada Kijeva.

Svaka odluka o suspenziji Rusije zahtijevala bi odluku Generalne skupštine UN.

Tela ubijenih civila na ulicama grada Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Ambasadroica Thomas-Greenfield spomenula je ovaj američki plan na sastanku s rumunjskim premijerom Nicolaeom Ciucom, saopćio je njen ured.

Glasnogovornica Generalne skupštine UN Paulina Kubiak kazala je u ponedjeljak da još nije zaprimljen zahtjev za sastank o tom pitanju.

Ukrajina je u nedjelju, 3. aprila, optužila ruske snage za masakr u gradu Buča, dok su zapadne zemlje reagirale na slike mrtvih pozivima na nove sankcije Moskvi.

Visoka povjerenica UN za ljudska prava Michelle Bachelet saopćila je da je "užasnuta slikama civila koji leže mrtvi na ulicama i u improviziranim grobnicama". Pozvala je na provođenje "nezavisne i učinkovite istrage" o događanjima u Buči.

Naglasila je da "izvještaji iz ovog i drugih područja pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava".

Bachelet je kazala da je bitno da se svi dokazi sačuvaju, te da tijela budu ekshumirana i identificirana, kako zbog porodica žrtava, tako i zbog utvrđivanja tačnih uzroka smrti.

Slike iz grada smještenog 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade.

XS
SM
MD
LG