Dostupni linkovi

Gradonačelnik Buče poručio da neće biti oprosta za zločine


Anatoliy Fedoruk, gradonačelnik Buče, 27. februar 2022

Anatoliy Fedoruk, gradonačelnik Buče, kazao je u ponedjeljak, 4. aprila, da stanovnici tog grada u blizini Kijeva,"neće oprostiti Rusima za zločine koji su se tu dogodili".

Nakon što su se pojavile slike ubijenih ljudi na ulicama Buče, Fedoruk je za CNN-ov New Day kazao da je "pola grada uništeno", te da se radi na identifikaciji žrtava.

"Mnogi od njih su stariji ljudi. Imamo dojam da su ruski okupatori, koji nisu uspjeli zauzeti Kijev, svoju frustraciju iskalili na Buči i okolnim područjima", dodao je.

Masovna grobnica iza crkve u gradu Buča, sjeverozapadno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva, 3. april 2022
Masovna grobnica iza crkve u gradu Buča, sjeverozapadno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva, 3. april 2022

Gradonačelnik kaže da u Buči, koja inače broji oko 500.000 stanovnika, tokom ruske okupacije boravi oko 3.000 ljudi.

"Svi su oni bili svjedoci strašnih događaja", naveo je i dodao da su "mnoga djeca i tinejdžeri bili žrtve".

Naveo je da se slična slika zločina može očekivati od Kijeva do Mariupolja, te dodao da je ono što je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao kao "denacifikaciju," zapravo "dehumanizacija Ukrajinaca".

Tela ubijenih civila na ulicama grada Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Ukrajina je u nedjelju, 3. aprila, optužila ruske snage da su izvršile masakr u gradu Buča, dok su zapadne zemlje reagirale na slike mrtvih pozivima na nove sankcije Moskvi.

Slike iz grada smještenog 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade, koja je "priredila nastup za zapadne medije".

XS
SM
MD
LG