Dostupni linkovi

Rusi zauzeli veći dio Sjeverodonjecka


Dim se diže u gradu Sjeverodonjecku tokom teških borbi između ukrajinskih i ruskih trupa u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa 30. maja 2022. godine
Dim se diže u gradu Sjeverodonjecku tokom teških borbi između ukrajinskih i ruskih trupa u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa 30. maja 2022. godine

Ruske trupe kontrolišu veći dio grada Sjeverodonjecka, rekao je šef regionalne vojne administracije Luganjska. Serhiy Hayday je dodao i da su strahovi da će ukrajinske snage biti opkoljene neosnovani.

Ukrajinske snage imaju prostora za manevrisanje, rekao je Hayday Ukrajinskom servisu Radija Slobodna Evropa.

Ranije je potvrdio da su ruske trupe stekle djelimičnu kontrolu nad Sjeverodonjeckom na istoku Ukrajine, gdje se nastavljaju intenzivne borbe ulicu po ulicu, a hiljade civila uhvaćeni su u unakrsnoj vatri u razrušenom gradu i hitno im je potrebna pomoć.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u istočnom ukrajinskom regionu Donbas, koji je već sedmicama pod bombardovanjem, "izuzetno teška" jer je Rusija tamo upotrijebila "maksimalnu borbenu moć" svoje vojske.

Gradonačelnik Sjevernodonjecka Oleksandr Stryuk rekao je nacionalnoj televiziji ranije da Rusi kontrolišu „oko pola“ grada.

Načelnik Okružne uprave Roman Vlasenko potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su ruske trupe zauzele oko 50 posto grada, dodajući da su borbe već stigle do centra grada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Norveško vijeće za izbjeglice saopćilo je da je do 12.000 civila i dalje zarobljeno u Sjeverodonjecku i da im je potrebna pomoć.

Ministarstvo odbrane Rusije je u međuvremenu saopćilo da će predati tijela 152 ukrajinska vojnika pronađena ispod čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, koji je sada pod kontrolom Moskve.

XS
SM
MD
LG