Dostupni linkovi

SAD zvanično napustile nuklearni sporazum sa Rusijom


Američki predsjednik Donald Trump sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom G20 samita u Japanu
Američki predsjednik Donald Trump sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom G20 samita u Japanu

Sjedinjene Države su se i zvanično povukle iz historijskog sporazuma sa Rusijom nakon utvrđivanja da Moskva krši sporazum pravljenjem novog raketnog naoružanja.

Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF) dogovoren između Sjedinjenih Država i tadašnjeg Sovjetskog saveza 1987. godine, okončan je danas, 2. avgusta, jer su se obje zemlje potpisnice povukle iz ovog tridesetjednogodišnjeg sporazuma.

Ruska diplomatija osudila je istupanje Washingtona iz Sporazuma kao "ozbiljnu grešku".

"Washington je učinio ozbiljnu grešku", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova i dodaje da su SAD stvorile "praktično nepremostivu krizu" oko tog strateškog dogovora iz hladnog rata.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ne želi utrku u naoružanju i obećao je da neće raspoređivati ruske rakete, osim ako Sjedinjene Države to prvo ne učine.

Pompeo: Sporazum završava danas

"Sjedinjene Države su 2. februara dale Rusiji šest mjeseci da se vrate poštovanju Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa. Rusija je to odbila, tako da sporazum završava danas. Sjedinjene Države neće biti dio sporazuma kojeg drugi krše. Rusija nosi svu odgovornost", napisao je državni sekretar Mike Pompeo na Twitteru.

Okončanje sporazuma komentarisao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je na Twitteru napisao da Rusija snosi svu odgovornost za propast sporazuma.

"NATO će odgovoriti na odmjeren i odgovoran način na značajne rizike koje predstavlja ruski 9M729 projektil za sigurnost Alijanse. Mi smo dogovorili uravnotežen, koordiniran i odbrambeni paket mjera kako bismo osigurali da odbrambeni stav NATO-a ostaje vjerodostojan i efikasan", navodi se u zvaničnom saopštenju Alijanse.

Stoltenberg je također dodao da NATO ne želi da krene u novu trku u naoružanju po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) između SAD i Rusije, ali će osigurati da "odvraćanje od te trke ostane vjerodostojno" kada je riječ o razmiještanju novog ruskog raketnog sistema "sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi evropske gradove za nekoliko minuta", rekao je Stolteberg.

"Nema novih američkih raketa, nema novih NATO raketa u Evropi, ali ima sve više i više novih ruskih raketa", dodao je Stoltenberg.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također je kritikovao Rusiju rekavši da Velika Britanija u potpunosti podržava odgovor NATO-a.

"Rusija je dovela do rušenja INF sporazuma tajnim razvijanjem i raspoređivanjem raketnog sistema koji ima sposobnost da cilja na evropske prijestolnice", napisao je Raab na Twitteru.

Šta je INF?

Bilateralnim sporazumom Sovjetskog saveza, odnosno danas Rusije i Sjedinjenih Država zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum su 1988. ratifikovali tadašnji predsjednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Reagan i Mikhail Gorbachev.

INF sporazum je održavao evropski prostor bez nuklearnih raketa tri decenije a, prema pisanju britanskog The Guardiana, gotovo 2.700 krstarećih i balističkih raketa uništeno je u skladu sa sporazumom.

Svijet bez kočnice za nuklearni rat

Kritičari upozoravaju da bi povlačenje iz INF-a moglo dovesti do nove utrke naoružanjem između Sjedinjenih Država, Rusije, ali i Kine.

Peking koji ima četvrti najveći nuklearni arsenal na svijetu nije bio dio Sporazuma iz 1987. godine. Iako su glavni razlozi američkog povlačenja iz INF-a bili vezani za navodno rusko kršenje sporazuma, zvaničnici američke administracije su također spominjali nedostatak restrikcija na kineski raketni sistem.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog porasta napetosti između nuklearno naoružanih zemalja, upozoravajući kako će 'svijet izgubiti neprocjenjivu kočnicu za nuklearni rat' sa istekom Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa INF u petak.

"Ovo će vjerovatno povećati, a ne smanjiti prijetnju koju predstavljaju balističke rakete", rekao je Guterres novinarima.

Glasanje ruskih zastupnika o izlasku iz INF sporazuma
Glasanje ruskih zastupnika o izlasku iz INF sporazuma

INF i nasljednik hladnoratovskog sporazuma ‘START’ kojim se regulišu snage dugog dometa, ‘Novi START’ sporazum između Rusije i SAD koji je stupio na snagu 2011. godine, dva su temelja kontrole oružja ove dvije zemlje. Sporazum Novi START ističe 2021. ukoliko se predsjednici zemalja potpisnica ne dogovore o produženju.

"Snažno podupirem Sjedinjene Države i Rusku Federaciju da produže takozvani dogovor 'Novi START’' kako bi se osigurala stabilnost i vrijeme za pregovore o budućim mjerama kontrole oružja", rekao je Guterres.

Zašto se zemlje povlače iz INF-a?

"Sjedinjene Države će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum", rekao je predsjednik Donald Trump u saopštenju u februaru ove godine kada su SAD najavile svoje povlačenje.

Sjedinjene Države i NATO uporno optužuju Rusiju zbog razvoja sistema oružja za koje tvrde da predstavlja kršenje sporazuma, specifično razvoja 9M729 krstarećeg projektila, također poznatog kao SSC-8 koji prema NATO-u ima domet od 1.500 kilometara.

Par dana nakon američke najave oglasio se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je rekao da će Moskva uputiti recipročan odgovor Americi kada je riječ o istupanju iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) u narednih šest mjeseci.

Lavrov je rekao da je predsjednik Vladimir Putin utvrdio poziciju Rusije i da će odgovor biti "kao odraz u ogledalu".

"Amerikanci su suspendovali svoje učešće u tom sporazumu. Mi smo uradili isto. U skladu s tim, poslije isticanja perioda od šest mjeseci, u skladu sa rezultatima zvanične note SAD-a o povlačenju iz tog sporazuma, dogovor više neće biti operativan", izjavio je tada Lavrov.

SAD su optuživale Rusiju da krši sporazum što Moskva s druge strane demantuje. Rusija je optužila SAD za "izmišljene optužbe" i najavila da sebi daje dve godine da razvije nove rakete.

Evropske sile su također podržale isključenje SAD iz sporazuma, ukoliko Rusija ne ukloni sporne rakete.

Naredni koraci

Nakon najava zemalja o isključenju iz sporazuma, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO treba da se sprema za svijet da više ruskih raketa.

"Moramo da budemo spremni, da planiramo svijet bez sporazuma INF. Mogu sasvim sigurno da kažem da će naš odgovor biti uravnotežen i koordiniran u cijelom NATO. Nemamo namjeru da razmještamo nove nuklearne rakete u Evropi", kazao je Stoltenberg u martu.

Stoltenberg je također rekao da NATO neće kopirati ono što Rusija radi.

U intervjuu za rusku Interfax novinsku agenciju, osamdesetosmogodišnji bivši lider Sovjetskog saveza Gorbachev rekao je 1. avgusta da je odluka Washingtona da se povuče iz INF sporazuma dovela ‘globalnu politiku do neizvjesnosti i njen razvoj do haosa’.

On je pozvao obje uključene strane da se koncentrišu na očuvanje ‘Novog START-a’ kao ‘strateškog stuba globalne sigurnosti’ali je jednako tako dodao da ‘sudeći prema izjavama zvaničnika američke administracije, budućnost i ovog sporazuma je neizvjesna’.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas optužio je Rusiju zbog kraja INF-a rekavši da ‘nisu uradili šta je potrebno kako bi spasili sporazum’.

“Bez INF sporazuma kao i sporazuma Novi START koji uskoro ističe, više neće biti pravno obavezujućih dokazivih granica za dva najveća svjetska nuklearna arsenala, prvi put u gotovo pola stoljeća”, rekao je predsjedavajući Asocijacije za kontrolu oružja iz Washingtona, Thomas Countryman.

Preti li svetu nuklearni Armagedon?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Kraj INF sporazuma dolazi u momentu kada međunarodna zajednica pokušava da pronađe način kako da odgovori na prijetnje nuklearnim oružjem iz Sjeverne Koreje i pokušajima spašavanja iranskog nuklearnog sporazuma kojeg su 2015. godine Sjedinjene Države također napustile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG