Dostupni linkovi

SAD optužuju Abramoviča za letove aviona u Rusiju bez dozvole


Roman Abramovič, koji je negirao da ima bliske veze sa Vladimirom Putinom, bio je sankcionisan od strane Evropske unije i Britanije, a prošlog meseca je prodao svoj udeo u londonskom fudbalskom timu Čelsiju.
Roman Abramovič, koji je negirao da ima bliske veze sa Vladimirom Putinom, bio je sankcionisan od strane Evropske unije i Britanije, a prošlog meseca je prodao svoj udeo u londonskom fudbalskom timu Čelsiju.

Američke vlasti izdale su naloge za zaplenu dva aviona američkog porekla u vlasništvu ruskog biznismena Romana Abramoviča, prenosi Reuters. Razlog je to što su leteli u Rusiju bez dozvole koja je potrebna zbog američkih sankcija uvedenih Moskvi kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, saopštio je zvaničnik Ministarstva pravde u ponedeljak.

Američko ministarstvo trgovine takođe je podnelo administrativnu tužbu protiv Abramoviča, za koga je u februaru saopštilo da je svoju decu imenovao za korisnike "preduzeća" koja su posedovala avione Boing 787 Dreamliner i Gulfstream G650 ER, ali da je nastavio da ih kontroliše.

Optužbe dolaze u trenutku kada američke vlasti pokušavaju da izvrše pritisak na poslovne lidere bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ubede Moskvu da obustavi invaziju na Ukrajinu. Abramovič lično nije bio sankcionisan od strane Sjedinjenih Država.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je Gulfstream poleteo iz Istanbula za Moskvu 12. marta, a Boeing je iz Dubaija u Moskvu 4. marta, oba nakon što su ograničenja stupila na snagu 24. februara. Pošto su avioni američke proizvodnje, Abramoviču je bila potrebna dozvola za let u Rusiju. Dozvole za letove za Rusiju niti su zatražene niti izdate, naveli su savezni tužioci na Menhetnu u svom nalogu za zaplenu.

Ograničenja su među opsežnim kontrolama izvoza koje su SAD uvele od početka invazije. Ministarstvo traži administrativne sankcije protiv Abramoviča, uključujući kaznu do 328.121 dolara i uskraćivanje daljih izvoznih privilegija.

Abramovič, koji je negirao da ima bliske veze sa Putinom, bio je sankcionisan od strane Evropske unije i Britanije, a prošlog meseca je prodao svoj udeo u londonskom fudbalskom timu Čelsiju.

XS
SM
MD
LG