Dostupni linkovi

Velika Britanija sankcioniše čeličanu čiji je suvlasnik Roman Abramovič


Kada je Zapad uvodio sankcije Romanu Abramoviču, on je označen kao oligarh koji ima duge i bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Britanska vlada saopštila je 5. maja da je sankcionisala kompaniju za proizvodnju čelika i ruda Evraz, čiji je najveći deoničar sankcionisani ruski milijarder Roman Abramovič. Sankcije Evrazu deo su mera protiv ruske invazije na Ukrajinu.

"Kompanija za proizvodnju čelika posluje u sektorima od strateškog značaja za Vladu Rusije", saopštila je britanska vlada.

"Današnje zamrzavanje imovine znači da nijedan građanin ili kompanija Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu poslovati sa njima", dodaje se.

Britanija je saopštila da Evraz proizvodi 28 odsto svih ruskih železničkih točkova i 97 odsto železničkih šina u Rusiji, što je čini kompanijom od vitalnog značaja jer Rusija koristi železnicu za premeštanje ključnih vojnih zaliha i trupa na front u Ukrajini.

Akcije Evraza suspendovane su iz trgovanja od 10. marta, kada je Velika Britanija uvela sankcije Abramoviču.

Kompanija je 11. marta saopštila da je deset članova njenog odbora dalo ostavku, a da je ostao samo izvršni direktor.

Abramovič je vlasnik 28,64 odsto udela u kompaniji, a Evraz je ranije saopštio da on nema efektivnu kontrolu nad kompanijom.

Kada je Zapad uvodio sankcije Abramoviču, on je označen kao oligarh koji ima duge i bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Britanija razmatra slanje oružja dugog dometa Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su o mogućnosti da Velika Britanija pošalje oružje dugog dometa kako bi pomogla Ukrajini da se odbrani, saopštio je 5. maja Džonsonov kabinet.

"Lideri su razgovarali o razvoju događaja na bojnom polju i zahtevima ukrajinskih oružanih snaga, uključujući obezbeđivanje oružja većeg dometa kako bi se sprečilo bombardovanje civila", rekao je portparol Dauning strita.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, zapadne države na čelu sa Velikom Britanijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, uvele su niz sankcija Rusiji, a Ukrajini je dopremana pomoć.

XS
SM
MD
LG