Dostupni linkovi

Britanska vlada odobrila prodaju Chelsea


Roman Abramovič će, nakon 19 godina, prestati biti vlasnik londonskog kluba.
Roman Abramovič će, nakon 19 godina, prestati biti vlasnik londonskog kluba.

Britanska vlada odobrila je konzorcij koji predvodi američki milijarder Todd Boehly da kupi nogometni klub Chelsea, rečeno je 25. maja.

"Kasno sinoć vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučila je da izda dozvolu za prodaju Chelsea", kazao je glasnogovornik britanske vlade.

I Premijer liga je 24. maja odobrila prodaju, pa će Roman Abramovič, nakon 19 godina, prestati biti vlasnik londonskog kluba, koji je za to vrijeme osvojio 21 trofej, uključujući i pet titula Premijer lige i dvije Lige šampiona.

Konzorcij koji predvodi suvlasnik Los Angeles Dodgersa Todd Boehly kupit će Chelsea za 4,25 milijardi funti.

Prihod od prodaje ide na zamrznuti račun koji kontrolira britanska vlada i bit će uplaćen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini, prenosi BBC.

Abramovič je morao prodati klub zbog navodnih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u jeku rata u Ukrajini. Abramovič je nekoliko dana, nakon što je počeo rat, 24. februara, oglasio klub na prodaju. On je bio dio delegacije koja je sudjelovala u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Britanska vlada uvela mu je sankcije 10. marta, ali je dala specijalnu dozvolu za rad za Chelsea, koja istječe 31. maja.

"Nakon sankcija Romanu Abramoviču, vlada je naporno radila kako bi osigurala da Chelsea može nastaviti da igra nogomet. Uvijek smo bili jasni da dugoročna budućnost kluba može biti osigurana samo pod novim vlasnikom. Poslije opsežnog rada, zadovoljni smo što Roman Abramovič ili neka druga osoba pod sankcijama neće imati koristi od prodaje. Sada ćemo započeti proces kako bismo osigurali da se prihodi od prodaje koriste u humanitarne svrhe u Ukrajini, kao potpora žrtvama rata", dodaje se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG