Dostupni linkovi

SAD poručile da ne prihvataju severnokorejske rokove


Demonstracija novog raketnog motora za geo-stacionarni satelit u svemirskom centru Sohae u Severnoj Koreji
Demonstracija novog raketnog motora za geo-stacionarni satelit u svemirskom centru Sohae u Severnoj Koreji

Visoki američki diplomata rekao je danas da Vašington neće prihvatiti rok kraj godine koji je dala Severna Koreja da naprave ustupke oko prekinutih nuklearnih pregovora i pozvao je Pjongjang da se odmah vrati za pregovarački sto.

"Po ovom pitanju želim da budem potpuno jasan, SAD imaju cilj, a ne rok", rekao je novinarima u Seulu specijalni američki predstavnik za Severnu Koreju Stiven Bigan, prenosi agencija Asošijejted pres.

Severna Koreja dala je rok do kraja godine da SAD predloži novi sporazum o denuklearizaciji koji bi uključio i značajno ublažavanje sankcija. Pjongjang je naveo da bi SAD mogle da očekuju "božićni poklon" ako ne ispune taj rok.

Bigan je rekao da su izjave Pjongjanga "neprijateljske, negativne i toliko nepotrebne".

On je rekao da su SAD potpuno svesne da je vrlo moguće da Severna Koreja izvede veću provokaciju u predstojećim danima i dodao da bi u najmanju ruku takva akcija bila neproduktivna za postizanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Bigan koji se nalazi u Seulu radi razgovora sa južnokorejskim zvaničnicima pozvao je Severnu Koreju da sedne za pregovarački sto.

"Da se obratim direktno našim pandanima u Severnoj Koreji, vreme je da radimo naš posao. Hajde da to završimo. Mi smo ovde i vi znate kako da nas kontaktirate", rekao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da neće ukinuti sankcije dok Severna Koreja potpuno ne odustane od svog nuklearnog programa. Severna Koreja je uzvratila da ukoliko SAD ne naprave prihvatljivu ponudu, ona će naći "novi put".

Poslednjih meseci Severna Koreja je sprovela niz proba raketa kratkog dometa i drugog oružja.

XS
SM
MD
LG