Dostupni linkovi

'Veoma važna proba' odnosa SAD i Severne Koreje


Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u demilitarizovanoj zoni, 30. jun 2019.
Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u demilitarizovanoj zoni, 30. jun 2019.

Pjongjang je u nedelju saopštio da je izvedena "veoma važna proba", podižući tenzije sa SAD, dok su pregovori dve zemlje o severnokorejskom nuklearnom i raketnom programu mesecima u zastoju. Posle zatišja ponovo je zaoštrena retorika, kao kada su lideri dve zemlje pre dve godine razmenjivali pretnje i uvrede.

Severna Koreja je povećala pritisak na SAD ispaljivanjem desetina raketa i objavom "veoma važne probe", dovodeći u pitanje proboj američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) u odnosima s Pjongjangom kao njegov najznačajniji spoljnopolitički uspeh, dok se priprema za kampanju za novi predsednički mandat, pišu svetski mediji.

Zastoj u pregovorima

S približavanjem kraja godine, do kada je Pjongjang postavio rok Vašingtonu da promeni stav u pregovorima, Severna Koreja je povećala tenzije ispaljivanjem desetina raketa i upozorenjem njenog lidera Kim Džong Una da bi mogao krenuti drugim putem, ako zakaže diplomatija sa SAD, ocenjuje Rojters (Reuters)

Pregovori o demontaži severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa su u zastoju otkada je u oktobru propao radni sastanak predstavnika dve zemlje u Stokholmu, mada, kako navodi Rojters, nije poznato šta su tačno Severna Koreja i SAD tražili i nudili na tom sastanku. Severnokorejski izaslanik je optužio zvaničnike SAD da se drže "starih shvatanja i stavova" kada je prekinuo pregovore u Švedskoj.

Prema navodima izvora na koje se poziva Rojters, Vašington i Seul su razmatrali moguće oblasti u kojima bi sankcije Severnoj Koreji mogle biti ublažene uz uslov da mogu odmah biti vraćene, ali Pjongjang traži sistemske garancije za ukidanje sankcija, posebno povlačenje pet rezolucija UN, usvojenih 2016. i 2017, koje ograničavaju izvoz minerala i zabranjuju finansijske transakcije, što sprečava Pjongjang da zaradi najmanje milijardu dolara godišnje.

Na samitu predsednika Trampa i Kima u februaru u Vijetnamu, Severna Koreja je ponudila da ugasi nuklearni kompleks Jongbjon a da se zauzvrat povuče pet rezolucija UN, ali su Amerikanci tvrdili da gašenje Jongbjona nije dovoljno i tražili od Pjongjanga da prebaci nuklearno oružje i gorivo u SAD.

Severna Koreja je takođe navela da je demontirala postrojenje za lansiranje raketa Sohae kao početni korak ka denuklearizaciji, ali je, ističe Rojters, u nedelju to postrojenje iskorišćeno za, kako navodi Pjongjang, "veoma važnu probu".

Diplomatski izvor, na koji se poziva Rojters, kaže da su Trampova kampanja za novi predsednički mandat i istraga u okviru procesa za opoziv naveli Kima da preceni svoje mogućnosti.

Obnova teških reči

Posle objave Pjongjanga da je sproveo "veoma važnu probu", došlo je do novog zaoštravanja retorike predstavnika dve zemlje, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Lideri dve zemlje su 2017. razmenjivali pretnje i uvrede. Tramp je pretio "vatrom i besom", rekavši da je Kim "mali čovek raketa". Severnokorejski lider je uzvratio da će "vatrom obuzdati mentalno poremećenog američkog izlapelog starca". Ipak, dva lidera su izbegavala takve reči od razvijanja boljih odnosa na prvom samitu u Singapuru prošle godine, mada je sa zastojem u pregovorima Tramp pooštrio retoriku poslednjih nedelja.

Tramp je u nedelju na Tviteru (Twitter) naveo da je "Kim Džong Un previše pametan i ima previše da izgubi, zapravo sve, ako bude neprijateljski delovao", dodajući da "Kim ne želi da poništi svoj specijalni odnos s predsednikom SAD ili da se meša u predsedničke izbore u SAD u novembru". Prošle nedelje na samitu NATO-a spomenuo je moguću vojnu akciju protiv Severne Koreje i ponovo upotrebio izraz "čovek raketa" za Kima.

Severna Koreja je uzvratila uvredom, nazivajući američkog predsednika "nesmotrenim i nepredvidivim starcem", ukazuje Asošiejtid pres.

Visoki zvaničnik Severne Koreje, bivši nuklearni pregovarač Kim Jong Čol naveo je u saopštenju da njegova zemlja neće popustiti pod pritiskom SAD pošto nema šta da izgubi i optužio Trampovu administraciju da pokušava da kupi vreme pre isticanja rok do kraja godine. On je rekao da Trampov tvit pokazuje da je reč o razdražljivom starom čoveku "bez strpljenja" i da bi moglo opet doći vreme da ga Pjongjang zove "izlapelim starcem".

Ističe vreme za Trampove dogovore

S ulaskom u poslednju godinu Trampovog predsedničkog mandata, međunarodni sporazumi koje je obećavao nisu ni na vidiku, ocenjuje Vašington post (The Washington post).

Najavljeno rešenje za izraelsko-palestinski sukob još nije objavljeno, dok trgovinskog dogovora s Kinom izgleda neće biti pre predsedničkih izbora sledeće godine. Sada izgleda, ističe vašingtonski list, da i pristup Severnoj Koreji, kao najzapaženiji deo Trampove diplomatije, donosi malo koristi.

U upozorenju Kimu u nedelju da ima "previše da izgubi", Tramp je citirao "snažan dogovor o denuklearizaciji" koji su potpisali u Singapuru 2018, ali je taj dogovor, podvlači Vašington post, bio kratak, prilično nejasan memorandum koji samo obećava početak nečega što bi bio dug proces pregovora o severnokorejskom nuklearnom programu.

Ti razgovori, međutim, nisu prošli dobro, ocenjuje list i ističe da je severnokorejski izaslanik u Ujedinjenim nacijama rekao da denuklearizacija – Trampov cilj u pristupu Severnoj Koreji – nije na pregovaračkom stolu.

Pojedini komentatori, dodaje Vašington post, ocenjuju da poslednji test Pjongjanga podvlači koliko su se odnosi SAD i Severne Koreje pogoršali od propalog samita dva lidera u Hanoju krajem februara i da bi ta proba mogla biti nagoveštaj nove runde testova oružja i neprijateljskih razmena sledeće godine.

Naznake 'novog načina'

Objavom "veoma važne probe", Pjongjang brzo povećava pritisak posle meseci pažljivo odmerenih provokacije, s naznakama iz Severne Koreje da bi mogla nastaviti testove nuklearnih i interkontinentalnih balističkih raketa koji su suspendovani prošle godine, piše Njujork tajms (The New York Times).

Analitičari kažu da je Severna Koreja najverovatnije sprovele probu na tlu novog tipa motora za balističke projektile velikog dometa, što bi moglo biti upozorenje da Kim razmatra povratak probama raketa velikog domet. Obustavljanje tih testova Tramp je više puta hvalio kao svoj glavnih uspeh u diplomatiji s Kimom i njihov nastavak bio bi, ocenjuje Njujork tajms, potpuni krah Trampovih nada za svoj najveći uspeh na spoljnopolitičkom planu.

Ta proba je usledila posle niza testova raketa malog dometa i izjava iz Severne Koreje koje ukazuju da Kimu ponestaje strpljenje za diplomatiju koja nije popustila sankcije, ukazuje Njujork tajms. Među tim komentarima je izjava zamenika ministra spoljnih poslova da je "potpuno na SAD koji će božićni poklon izabrati".

Tramp je dosad tvrdio da je njegov odnos s Kimom dovoljan za prevazilaženje problema. Ipak, ističe Njujork tajms, mesecima je već očigledno da je diplomatija između Kima i Trampa zastala, što priznaju i zvaničnici Bele kuće, usled nemogućnosti da se prevaziđu razlike kako sprovesti nejasno formulisan singapurski dogovor.

Severna Koreja nije otvoreno navela šta bi se moglo desiti posle 31. decembra, osim što je Kim upozorio da će naći "novi način" ako Vašington istraje u sankcijama i pokuša da iznudi neprihvatljiv dogovor o denuklearizaciji, ali su severnokorejski zvaničnici naznačili da bi novi pristup mogao biti nastavak proba nuklearnih i interkontinentalnih balističkih raketa.

'Iluzija napretka'

Primirje Pjongjanga i Vašingtona bi moglo završiti užasnim rezultatom, zbog čega su potrebni međunarodni napori, posebno iz SAD, ocenjuje Gardijan (The Guardian) u uredničkom stavu.

Trampov pristup Severnoj Koreji, koji je počeo pretnjama, a onda prešao na izraze simpatija - "zaljubili smo se", rekao je posle sastanka s Kimom – ne samo da nije rešio osnovni problem, već je, ističe Gardijan, pogoršao lošu situaciju.

Američki predsednik je tvrdio da je ostvaren napredak u odnosima sa Severnom Korejom, pretvarajući se da nema razlike između multilateralne denuklearizacije Korejskog poluostrva, čemu se Pjongjang ne bi protivio, i kompletne jednostrane denuklearizacije, na šta Pjongjang nikada ne bi pristao. To, ističe Gardijan, nije rešenje, već "iluzija napretka".

Pjongjang postavljanjem rokova, objavom "važnih proba" i najavom "velike operacije koja će opet zapanjiti svet", želi da privuče međunarodnu pažnju i treba da bude shvaćen ozbiljno, navodi Gardijan, uz konstataciju da Severna Koreja želi da podstakne SAD na ustupke, a ne da izazove sukob.

Ali opasnost od nesporazuma i loših procena je stvarna, ističe list. Komandant vojske Severne Koreje je upozorio da bi primirje sa SAD "slučajno moglo da se pretvori u potpuni oružani sukob u svakom trenutku". To jeste još jedna pretnja, ali ima neke istine u njoj, zaključuje Gardijan.

XS
SM
MD
LG