Dostupni linkovi

Severna Koreja napustila pregovore sa SAD o denuklearizaciji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Glavni pregovarač Severne Koreje Kim Mjong Gil je izjavio da je ta zemlja napustila pregovore sa SAD o denuklearizaciji koji se održavaju u prestonici Švedske, Stokholmu.

Gil, koji je većinu dana proveo u razgovorima sa američkom delegacijom, je rekao novinarima ispred ambasade Severne Koreje u Stokholmu da je odluka o napuštanju pregovora doneta jer predstavnici SAD nisu hteli da se odreknu starog stava i viđenja stvari, prenosi Rojters.

"Amerikanci su postavili velika očekivanja od ovih razgovora najavama fleksibilnijeg pristupa, novog metoda i kreativnih rešenja, ali su nas duboko razočarali i uništili naš entuzijazam nakon što za pregovarački sto nisu izneli nijedan predlog", objasnio je.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje sastali su se danas u Švedskoj kako bi započeli nuklearne pregovore u nadi da će pokrenuti zastoj između dve zemlje.

Poslednji samit predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una završen je bez dogovora. Od tada je došlo do malog napretka, iako su obe strane insistirale da žele da nastave pregovore. Novi razgovori stižu samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja testirala novu raketu.

Projektil ispaljen sa platforme na moru, mogao bi biti lansiran s podmornice, što znači da bi Severna Koreja mogla potencijalno da lansira projektile daleko izvan svoje teritorije.

Severnoj Koreji je zabranjeno korišćenje balističkih projektila rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i zbog svog nuklearnog programa je pod sankcijama SAD-a i UN-a.

Razgovori su vođeni na ostrvu Lidingo, severoistočno od Stokholma.

XS
SM
MD
LG