Dostupni linkovi

Pomoć Amerike za Sirijce i Iračane zbog borbe protiv 'Islamske države'


Državni sekretar, Antony Blinken sa ministrom inostranih poslova Saudijske Arabije, princom Fejzalom bin Farhanom na konferenciji u Rijadu, 7. juni 2023.
Državni sekretar, Antony Blinken sa ministrom inostranih poslova Saudijske Arabije, princom Fejzalom bin Farhanom na konferenciji u Rijadu, 7. juni 2023.

Državni sekretar SAD Antony Blinken rekao je u četvrtak, 8. juna da će Amerika osigurati gotovo 150 miliona dolara pomoći za područja u Siriji i Iraku koja su oslobođena od ekstremističke grupe 'Islamska država'.

Blinken je govorio je na ministarskoj konferenciji koju je organizovala Saudijska Arabija o borbi protiv grupe koja više ne kontroliše nijednu teritoriju, ali čije pristalice još uvijek izvode napade širom Afrike, Azije i Bliskog istoka.

Globalna koalicija za borbu protiv 'Islamske države' uključuje više od 80 zemalja i nastavlja da koordiniše djelovanje protiv ekstremističke grupe, koja je na svom vrhuncu držala pod kontrolom velike dijelove Sirije i Iraka.

Blinken je rekao da je obećanje SAD-a dio novog finansiranja u iznosu većem od 600 miliona dolara.

"Loši sigurnosni i humanitarni uslovi. Nedostatak ekonomskih mogućnosti. To je gorivo za onu vrstu očaja kojom se 'Islamska država' hrani i zbog koje regrutuje", rekao je u kratkim napomenama na otvaranju konferencije. "Dakle, moramo ostati predani našim stabilizacionim ciljevima."

Blinken nije precizirao, ali očekuje se da će američka pomoć Siriji ići preko kurdskih saveznika, Ujedinjenih nacija ili međunarodnih organizacija za pomoć, budući da SAD i druge zapadne zemlje održavaju sankcije protiv vlade predsjednika Bašara al Asada.

Blinken je bio jedan od domaćina konferencije u sklopu dvodnevne posjete kraljevini tokom koje se sastao s visokim saudijskim zvaničnicima, uključujući de facto lidere zemlje, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Blinken je takođe prisustvovao sastanku ministara inostranih poslova Zaljeva.

Sjedinjene Države bile su prisiljene da ponovo redefinišu svoj decenijama dug savez sa Saudijskom Arabijom dok se kraljvstvo nastoji transformisati u globalnog igrača nevezano za Washington.

Pod prijestolonasljednikom, kraljevina bogata naftom krenula je u veliku ekonomsku i društvenu transformaciju s ciljem smanjenja zavisnosti od nafte i privlačenja trgovine, ulaganja i turizma.

Posljednjih godina Saudijska Arabija je ukinula zabranu vožnje ženama, sklonila ozloglašenu vjersku policiju i počela da organizuje koncerte, što je sve bilo nezamislivo prije deset godina, kada je međunarodno bila najpoznatija po ultrakonzervativnosti islamska vladavina.

Saudijci su u međuvremenu pokrenuli opsežne diplomatske napore da obustave rat u Jemenu, riješe krizu s Katarom, obnove odnose s glavnim rivalom Iranom i požele dobrodošlicu sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu natrag u Arapsku ligu nakon 12 godina bojkota.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG