Dostupni linkovi

SAD optužuje ruskog milijardera Deripasku za kršenje sankcija


Ruski oligarh Oleg Deripaska
Ruski oligarh Oleg Deripaska

Sjedinjene Američke Države optužile su ruskog milijardera Olega Deripasku da je prekršio sankcije jer je potrošio stotine hiljada dolara kako bi dogovorio da njegova partnerica dvaput odleti u Sjedinjene Države kako bi rodila njegovo dijete.

Ovim djelima prekršene su sankcije SAD-a koje su 2018. uvedene protiv Deripaske (52) zbog njegovih bliskih veza s ruskom vladom i njenog zauzimanja Krima u Ukrajini, navodi Ministarstvo pravosuđa u saopštenju za javnost.

Nakon najmanje godinu dana duge istrage o Deripaskinom poslovanju u Sjedinjenim Državama, što je uključivalo i pretres njegove kuće u Washingtonu u oktobru prošle godine, Ministarstvo pravosuđa otpečatilo je optužbe 29. septembra.

Ministarstvo je saopštilo da su Natalia Bardakova (45), ruska državljanka sa sjedištem u Rusiji i Olga Shriki (42), naturalizirana američka državljanka, pomogle Deripaski da organizuje da Ekaterina Voronina (33) otputuje u SAD privatnim avionom sa turističkom vizom. Ona je putovala kako bi rodila dijete 2020. i ponovno 2022. godine.

Prvi pokušaj bio je uspješan i dijete je rođeno u SAD-u i automatski je dobilo američko državljanstvo. No u junu ove godine njoj je odbijen ulazak nakon što je prikrila da je tajkun financirao njezino putovanje.

Vlasti su rekle da je Deripaska potrošio najmanje 300.000 dolara na medicinsku brigu, smještaj, brigu o djetetu i drugu logistiku kako bi podržao Voroninu kada je putovala u SAD 2020. godine.

Nakon rođenja, troje Deripaskinih suoptuženika urotili su se kako bi prikrili da je Deripaska otac djeteta tako što su napravili malu grešku kada su pisali djetetovo prezime, navodi se u optužnici.

Bardakova i Shriki također su radile na upravljanju Deripaskinom imovinom u Sjedinjenim Državama i na pranju oko miliona dolara od prodaje jednog od njegovih poslova, glazbenog studija u Kaliforniji, prema Ministarstvu pravosuđa.

Samo je jedno od četvero optuženih, Shriki, u pritvoru. Uhapšena je 29. septembra i puštena uz jamčevinu od dva miliona dolara nakon pojavljivanja na saveznom sudu. Nije se izjasnila o krivici.

Tužitelji su u saopštenju za javnost rekli da je Deripaska lagao i izbjegao američke sankcije dok je pokušavao izvući korist iz života u Americi "unatoč svojim ugodnim vezama s Kremljom i golemom bogatstvu stečenom kroz veze s korumpiranim režimom".

Erich Ferrari, Deripaskin odvjetnik, odbio je komentirati, navodi Reuters.

Deripaska, Bardakova i Shriki, optuženi su po jednoj tački za urotu za kršenje i izbjegavanje američkih sankcija, što nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Shriki je nadalje optužena za uništavanje zapisa, što nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Bardakova i Voronina dodatno se terete za davanje lažnih izjava federalnim agentima, što nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora.

Deripaska i Bardakova žive u Rusiji. Ministarstvo pravosuđa moglo bi zatražiti njihovo izručenje ako otputuju u bilo koju od desetina zemalja koje imaju ugovore o izručenju sa Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države sankcionirale su Deripasku u aprilu 2018. u sklopu opsežnog paketa zamrzavanja imovine i financijskih ograničenja za više od dvadesetak ruskih političkih i poslovnih elita za koje se smatralo da imaju bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Washington je uveo sankcije u pokušaju da kazni Kremlj za "zloćudne aktivnosti širom svijeta", uključujući agresiju na Ukrajinu.

Deripaska je jedan od najbogatijih ruskih poslovnih ljudi, koji posjeduje udjele u širokom spektru poslovanja, uključujući proizvodnju aluminija, električne energije i automobila. Svoje početno bogatstvo stekao je tokom privatizacije 1990-ih kada je jeftino stekao udjele u talionicama aluminija.

Njegovo poslovno carstvo cvjetalo je tokom prva dva Putinova mandata od 2000. do 2008. kada je zgrabio poslove u raznim industrijama i u jednom trenutku postao najbogatiji čovjek u zemlji. Prema časopisu Forbes, težak je 2,8 milijardi dolara.

Sjedinjene Države tvrdile su da je Deripaska djelovao ili je navodno djelovao za visoke dužnosnike ruske vlade kao i za djelovanje u ruskom energetskom sektoru.

Dokazi o Deripaskinim bliskim vezama s vladom pojavili su se kada je na internetu objavljen video koji ga prikazuje na odmoru 2016. na jahti u blizini Norveške sa Sergejem Prihodkom, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik vlade i glavni savjetnik za vanjsku politiku.

Sankcije zamrzavaju bilo koju imovinu koja pripada Deripaski u Sjedinjenim Državama, uključujući bankovne račune i imovinu.

Međutim, Deripaska je nastavio "održavati i zadržati" tri luksuzne nekretnine, uključujući onu u Washingtonu i dvije u New Yorku, uz pomoć svojih suradnika i lažnih kompanija.

Uz izvještaje AP-a, Reutersa i AFP-a
XS
SM
MD
LG