Dostupni linkovi

Ruski oligarh Deripaska poziva na kraj rata protiv Ukrajine


Oleg Deripaska, april 2019.
Oleg Deripaska, april 2019.

Ruski tajkun Oleg Deripaska, poznat po bliskim vezama s predsjednikom Vladimirom Putinom, pozvao je na prekid rata u Ukrajini.

"Mir je veoma važan! Ludo je produžavati [mirovne] pregovore!" rekao je 3. marta u objavi na Telegramu.

Deripaska, koji je pod sankcijama Zapada, upozorio je na moguću nuklearnu nesreću u bilo kojem od ukrajinskih nuklearnih elektrana tokom borbi, koja bi ugrozila Rusiju, Ukrajinu i Evropu u cjelini.

"Za one koji ne razumiju - svaki incident koji uključuje te objekte pamtit će naši nasljednici u Rusiji, Ukrajini i Evropi za nekih 200 godina", napisao je Deripaska.

Deripaska je jedan od nekoliko ruskih milijardera koji su pozvali vlasti da zaustave sveobuhvatni vojni napad na Ukrajinu započet 24. februara.

Mihail Fridman, Pjotr Aven, Oleg Tinkov i Aleksej Mordašov, takođe milijarderi koji su na meti sankcija Zapada, već su javno pozvali na prekid neprijateljstava.

Sedam dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, milion ljudi je pobjeglo, a napadi se intenziviraju na ključne gradove - iako je pao samo jedan veliki grad.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad ključnim lučkim gradom Hersonom, na jugu Ukrajine - prvim velikim gradom koji su zauzele ruske trupe.

Gradonačelnik Mariupolja - strateškog lučkog grada na jugu - kaže da su ruske trupe prekinule struju, hranu, vodu i grijanje.

Vladimir Putin je rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da će Rusija uspješno demilitarizirati Ukrajinu - i upozorio da će svaki pokušaj Kijeva da odgodi pregovore dovesti do toga da Moskva doda svoju listu zahtjeva.

U Bjelorusiji se održava druga runda pregovora između ukrajinskih i ruskih pregovarača, a Ukrajina se nada da će osigurati siguran prolaz za civile koji bježe od rata.

Glavni grad, Kijev, ostaje pod kontrolom vlade, iako je bilo nekoliko jakih eksplozija, a veliki ruski konvoj je i dalje udaljen.

XS
SM
MD
LG