Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Deripaska tužio SAD zbog sankcija od kojih je izgubio 7.5 milijardi dolara


Ruski tajkun Oleg Deripaska, koji je tužio američko Ministarstvo finansija

Ruski tajkun Oleg Deripaska je u petak tužio SAD jer su, kako stoji u tužbenom zahtjevu, prekoračili svoje zakonske okvire uvođenjem sankcija njegovoj kompaniji, čime je, kako tvrdi, postao "posljednja žrtva" američke istrage o navodima o miješenju Rusije u američku politiku.

U tužbenom podnesku, Deripaska je od američkog Okružnog suda u Vašingtonu tražio da blokira američko Ministarstvo finansija od korišćenja "razorne moći" ekonomskih sankcija, za koje kaže da nijesu u skladu sa američkim Ustavom.

Aluminijumska kompanija Rusal te krovna kompanija EN+ grupa su pogođene američkim sankcijama u aprilu 2018., kada je Vašington stavio na crnu listu milijardera Olega Deripasku zajedno sa još nekoliko uticajnih Rusa, optuženih da su profitirali od svojih veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te "malignih aktivnosti" ruske države širom svijeta.

Vašington je u januaru odustao od sankcija za Rusal i EN+ grupu u januaru, nakon intenzivne kampanje lobiranja u kojoj se Deripaska saglasio da proda sopstveni udio u EN+ i preda kontrolu nad svojim koroprativnim carstvom u pokupaju da ga spasi uništenja.

Sankcije za samog Deripasku međutim i dalje su na snazi.

Portparolka ruskog tajkuna, čije ime nije navedeno, kaže da su uložili tužbu protiv Ministarstva finasija da bi spriječili da njihov vrijedan rad bude uništen "političkim šemama".

Reuters navodi da se američko ministarstvo još nije oglašavalo ovim povodom, niti su mogli dobiti komentar na tužbu.

Najveći dio sredstava koje čine srce Deripaskinog bogatsva ostvaren je tokom haotičnih 1990-tih i prodaje državnih rudnika i fabrika nakon kolapsa Sovjetskog Saveza.

U tužbi, podnijetoj sudu u Vašingtonu, se navodi da je neto vrijednost Deripaskinog bogatstva pala za 7.5 milijardi dolara, odnosno za oko 81 posto od uvođenja sankcija.

Sankcionišući Deripasku, Sjedinjene Države su navele optužbe da je naredio ubistvo jednog biznismena i da je povezan sa ruskim oragnizovanim kriminalom, što je optužba koju je neprekidno odbacivao, tvrdeći da je riječ o nedokazanim glasinama koje šire njegovi poslovni neprijatelji.

"Većina optužbi su tračevi dugi više od dvije decenije ali ostaju neutemljeni danas kao što su bili na početku" stoji u tužbi Olega Deripaske.

Dogovoru da se ukinu sankcije za njegove kompanije u zamjenu za negovo povlačenje usprotivili su se demokrate koje su u Kongresu insistirale da sankcije ostanu na snazi.

Rusija negira miješanje u američke predsjedničke izbore 2016.

XS
SM
MD
LG