Dostupni linkovi

Umro O. J. Simpson, zvezda američkog sporta oslobođena optužbe za ubistvo na 'suđenju veka'


O. Džej Simpson reaguje na odluku da nije kriv za ubistvo bivše supruge i njenog prijatelja, 3. oktobar 1995.
O. Džej Simpson reaguje na odluku da nije kriv za ubistvo bivše supruge i njenog prijatelja, 3. oktobar 1995.

O. Džej Simpson (O.J. Simpson), zvezda američkog fudbala i glumac koji je 1995. oslobođen u senzacionalnom suđenju za ubistvo bivše supruge, ali je u građanskoj parnici proglašen odgovornim za njenu smrt, a kasnije je zatvoren zbog oružane pljačke i otmice, preminuo je u 76. godini.

Nekad voljen u SAD postao je ozloglašen posle ubistva Nikol Braun Simpson (Nicole Brown) i Rona Goldmana u predgrađu Los Anđelesa.

Policijsku poteru za Simpsonom koju je uživo prenosila televizija kao i potonje suđenje s optužbama za rasizam, pratili su milioni na televiziji.

Njegovu oslobađajuću presudu u oktobru 1995. posle devet meseci na sudu mnogi Amerikanci su dočekali s nevericom.

Simpson, koga je porota u Los Anđelesu oslobodila u, kako su američki mediji nazvali "suđenju veka", preminuo je u sredu posle borbe s rakom, objavila je njegova porodica na društvenim mrežama u četvrtak.

Simpson je izbegao zatvor kada je proglašen nevinim za ubistvo nožem bivše supruge i njenog prijatelja 1994. godine u Los Anđelesu. Kasnije je odslužio devet godina u zatvoru u Nevadi pošto je 2008. osuđen po 12 tačaka optužnice za oružanu pljačku i otmicu dvojice trgovaca sportskim suvenirima pod pretnjom oružjem u hotelu u Las Vegasu.

Beli automobil s O. Džej Simpsonom prate policijska vozila na autobutu u Los Anđelesu, 17. jun 1994.
Beli automobil s O. Džej Simpsonom prate policijska vozila na autobutu u Los Anđelesu, 17. jun 1994.

Bio je jedan od najboljih i najpopularnijih sportista 60-ih i 70-ih. Svoju fudbalsku slavu pretočio je u karijeru komentatora, a kasnije i holivudskog glumca igrajući između ostalo u serijalu "Goli pištolj" (Naked Gun).

Sve se promenilo pošto su Nikol Braun Simpson i Goldman pronađeni s ranama od noža u krvi ispred njene kuće u Los Anđelesu 12. juna 1994. godine.

Simpson je ubrzo osumnjičen. Naređeno mu je da se preda policiji, ali je pet dana nakon ubistava pobegao svojim automobilom s bivšim saigračem noseći pasoš i masku. Potera kroz područje Los Anđelesa završila se u Simpsonovoj vili i on je kasnije optužen za ubistva.

Usledilo je jedno od najozloglašenijih suđenja u Americi 20. veka i medijski cirkus sa svim elementima: optužena bogata slavna ličnost; crnac optužen da je ubio bivšu belu ženu iz ljubomore; žena ubijena posle razvoda od muškarca koji ju je pretukao; "tim iz snova" skupih i harizmatičnih advokata odbrane; i ogroman gaf tužilaca.

Simpson, koji se na početku slučaja izjasnio da je "apsolutno 100 odsto nevin", mahnuo je porotnicima i izgovorio reči "hvala" nakon što ga je porota od 10 žena i dvojice muškaraca, koje su činili pretežno crnci, oslobodilo krivice 3. oktobra 1995.

Tužioci su tvrdili da je Simpson ubio Nikol u naletu ljubomornog besa i predstavili su opsežne testove krvi, kose i vlakana koji povezuju Simpsona s ubistvima. Odbrana je uzvratila da je rasistička bela policija podmetnula optuženom slavnom crncu.

Suđenje je hipnotizovalo Ameriku. U Beloj kući, predsednik Bil Klinton (Bill Clinton) izašao je Ovalnog kabineta i gledao presudu na televizoru svoje sekretarice. Mnogi crni Amerikanci su slavili njegovu oslobađajuću presudu, videći Simpsona kao žrtvu nasilne policije. Mnogi beli Amerikanci bili su zgroženi njegovim oslobađanjem.

U Simpsonovom pravnom timu bili su poznati advokati koji su česti nadigrali tužilaštvo. Tužioci su napravili nezaboravnu grešku kada su Simpsonu naložili da isproba par krvavih rukavica pronađenih na mestu ubistva, uvereni da će mu savršeno pristajati i pokazati da je on ubica.

U veoma teatralnoj demonstraciji, Simpson se mučio da stavi rukavice i pokazao žiriju da ne odgovaraju.

Izgovarajući najpoznatije reči na suđenju, advokat Džoni Kohran (Johnnie) Cochran je u završnim rečima pred porotnicima pozvao na rukavice uz rimu: "Ako ne odgovara, morate ga osloboditi". Drugi advokat Alan Deršovic (Dershowitz) je kasnije odluku tužilaštva da traži od Simpsona da isproba rukavice nazvao "najvećom pravnom greškom 20. veka".

O. Džej Simson navlači kožnu rukavicu za koju su tužioci rekli da je nosio u noći ubistva, 15. jun 1995.
O. Džej Simson navlači kožnu rukavicu za koju su tužioci rekli da je nosio u noći ubistva, 15. jun 1995.

Posle oslobađajuće presude, Simpson je rekao da će mu glavni cilj u životu biti da nađe ubicu ili ubice koje su ubile Nikol i Goldmana.

Porodice Goldman i Braun su kasnije pokrenule tužbu protiv Simpsona na građanskom sudu. Pretežno bela porota u Santa Moniki u Kalifornija 1997. je proglasila Simpsona odgovornim za dve smrti i naložila mu da plati 33,5 miliona dolara odštete.

Simpsonov "tim iz snova" nije ga zastupao na građanskom suđenju u kojem je teret dokazivanja bio niži nego u krivičnom. Simpsonu takođe nisu pomogli novi dokazi, uključujući fotografije na kojima je nosio cipele koje su ostavile krvave otiske na mestu ubistva.

Nakon građanskog postupka, neke od Simpsonovih stvari, uključujući suvenire iz njegovih fudbalskih dana, oduzete su i prodate na aukciji kako bi se pomoglo u isplati štete koju je dugovao.

Tačno 13 godina nakon oslobađajuće presude na suđenju za ubistvo, 3. oktobra 2008. porota u Las Vegasu ga je osudila po optužbama koje uključuju kidnapovanje i oružanu pljačku. Ovo je proisteklo iz incidenta iz 2007. u kazino hotelu u kojem su Simpson i petorica muškaraca, najmanje dvojica koji su nosili oružje, ukrali sportske suvenije vredne hiljade dolara od dva prodavca.

Simpson je rekao da je samo pokušavao da povrati svoju imovinu, ali je osuđen na do 33 godine zatvora.

Simpson je pušten na uslovnu slobodu 2017. i preselio se u zatvorenu zajednicu u Las Vegasu. Oslobođen je 2021. zbog dobrog ponašanja u 74. godini.

Izvori: Reuters i AFP

XS
SM
MD
LG