Dostupni linkovi

'SAD nemaju tajni plan za Kosovo i Srbiju'


Sastanak će biti održan 4. septembra u Beloj kući, Vašington
Sastanak će biti održan 4. septembra u Beloj kući, Vašington

Još nije utvrđeno da li će američki predsednik Donald Tramp (Trump) prisustvovati sastanku lidera Kosova i Srbije u Beloj kući 4. septembra, izjavio je specijalni Trampov savetnik.

Specijalni savetnik američkog predsednika je naveo da Sjedinjene Države nemaju tajni plan kada su u pitanju pregovori Kosova i Srbije, te je insistirao da će teme razgovora biti ekonomske prirode.

Ovaj savetnik učestvovao je na telefonskom brifingu sa novinarima, organizovanom povodom susreta u Vašingtonu, u kom predstavnici sedme sile uzimaju učešće uz obavezu da ne navode ime sagovornika.

Na predstojećem sastanku za tri dana u glavnom gradu SAD učestvovaće premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šta još poručuje Trampov savetnik

"Isključivo smo fokusirani na implementiranju sporazuma u vezi kojih smo se već dogovorili – o avio liniji, železnici i autoputu. Ti sporazumi će nam omogućiti da izgradimo ekonomski razvoj", kazao je on, dodajući da će se o ovim sporazumima, koji još nisu sprovedeni, razgovarati i ove nedelje, a onda će se diskusiji dodati dodatna pitanja "koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj".

"Testiraćemo da li postoji želja kod stranaka da pričaju o tim pitanjima. Mislim da ćemo predstaviti skoro svako pitanje, ali zavisiće od samih njih da li žele da idu dalje sa tim", rekao je.

"SAD nemaju tajni plan", rekao je i dodao: "Mi nemamo nešto što ćemo da tražimo".

"Jedino što ćemo tražiti jeste da, ukoliko žele pomoć SAD, ako žele razvojne dolare, onda je potreban napredan na ekonomskom planu. Ne želimo da gubimo naš novac", kazao je zvaničnik američke administracije.

Prema njegovim rečima, o tome će se voditi razgovori i u četvrtak i u petak (3. i 4. septembar).

"Da li će predsednik fizički učestvovati na ovim sastancima u četvrtak i petak, tek treba da se utvrdi", kazao je on, dodajući da je Tramp već upoznat što se američke strane tiče o tome kako će se prioritizovati ekonomski projekti.

"Imaćemo diskusiju u četvrtak, videćemo šta će da se desi. Ako su strane zainteresovane da se dogovore o ekonomskom razvoju, SAD znaju kako to da se uradi i spremni smo da pomognemo", kazao je on.

On nije mogao da predvidi da li će se u budućnosti voditi razgovori i o političkim pitanjima.

Takođe je rekao da se o temama o razmeni teritorija neće diskutovati, jer to nisu teme koje se tiču ekonomskog razvoja.

"Nikada nisam bio uključen u tim diskusijama. Koncentrisani smo na ekonomsku normalizaciju", rekao je.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da prokomentariše izjavu predsednika Trampa u pismu kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) iz 2018. o tome da su SAD spremne da pomognu u naporima za postizanje sporazuma koji će "balansirati interese Kosova i Srbije", šta se podrazumeva pod "balansiranjem" ili da li to podrazumeva i neku vrstu kompromisa, specijalni Trampov savetnik je naveo da se neke reči ne trebaju previše analizirati.

"Nema tajnog značenja reči balans, znači samo fer. Nemamo neki tajni plan, ne postoji neka diskusija o toj reči, jednostavno znači da li će se o nečemu stranke složiti. Stranke će potpisati nešto što smatraju da je fer i, možda bih rekao, balansirano. Ako stranke smatraju da je nešto balansirano, ako stranke misle da dobijaju nešto ili više nego od čega odustaju i smatraju da je do u redu, onda će potpisati. Mi nemamo tajni plan, nemamo zahteve, zavisi od stranaka. Naša odluka je da guramo dve strane i kažemo šta je važno – ekonomski razvoj i radna mesta za mlade ljude", pojasnio je.

Kakav je stav Hotija

Premijer Kosova Avdulah Hoti, koji se sada već nalazi u Vašingtonu sa svojom delegacijom, napisao je na Facebooku u utorak (1. septembar) da su se u Beloj kući "uvek donosile strateške odluke koje su dovele do slobode, nezavisnost i evroatlantsku integraciju Kosova".

"Neće biti drugačije ni ovog puta", dodao je on.

Hoti je kazao da će Kosovo predstaviti velike infrastrukturne i energetske projekte koji će doprineti razvoju i otvaranju novih radnih mesta na Kosovu, ali i uticati na bolju integraciju Kosova u regionalno i evropsko tržište.

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdualaha Hotija biće održan u Beloj kući 4. septembra.

O'Brajan domaćin sastanka

Domaćin skupa je Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, kao i specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell).

RSE je prethodno potvrđeno iz kabineta O'Brajana da "Sjedinjene Države veruju da je napredak u oblasti privrednih pitanja, uključujući otvaranje novih radnih mesta i postizanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređivanju mirovnog procesa".

Vučić je izjavio i da postoji mogućnost da se na sastanku pojavi predsednik SAD Donald Tramp "ukoliko se nešto dogovorimo".

Briselski dijalog otkočen

Briselski dijalog između Srbije i Kosova, čiji je cilj potpuna normalizacija odnosa, bio je u zastoju skoro 20 meseci.

Ovaj proces je obnovljen 12. jula kada su se politički lideri, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, sastali na video konferenciji. Četiri dana kasnije, 16. jula, oni su se i fizički sastali u sedištu EU.

Prema nezvaničnim informacijama iz delegacija, eksperti iz Beograda i Prištine će se ponovo sastati u Briselu 6. septembra, dok će se Vučić i Hoti ponovo sastati u evropskoj prestonici u ponedeljak, 7. septembra.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je u ponedeljak, 31. avgusta, da će Evropa prihvatiti pomoć bilo koje treće strane, pa i SAD, ukoliko ponude konkretno rešenje i istakao da su ga kolege iz Sjedinjenih Država samo obavestile o narednom sastanku u Beloj kući.

"Nismo konsultovani oko datuma, niti oko sadržaja sastanka, već smo samo informisani da će se sastanak održati i da će biti strogo ekonomske prirode. To neće biti deo procesa, već samo sastanak i nemam razloga da sumnjam u to", rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG