Dostupni linkovi

Vašington pozvao Peking da upotrebi svoj uticaj na Moskvu


Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u razgovoru sa kineskim šefom diplomatije na bezbednosne i ekonomske rizike u slučaju ruske agresije
Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u razgovoru sa kineskim šefom diplomatije na bezbednosne i ekonomske rizike u slučaju ruske agresije

Sjedinjene Američke Države pozvale su Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi podstakla diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine istakao da treba smanjiti tenzije i upozorio na bezbednosne i ekonomske rizike u slučaju svake ruske agresije, saopštio je Stejt department.

Vang Ji je naveo da Peking želi da sve strane ostanu mirne i da se "uzdrže od radnji koje izazivaju tenzije i podstiču krizu".

Zvaničnica Stejt departmenta Victoria Nuland izjavila je da su američke poruke Pekingu bile veoma jasne.

"Pozivamo Peking da iskoristi svoj uticaj na Moskvu da podstakne diplomatiju, jer ako dođe do sukoba u Ukrajini, to neće biti dobro ni za Kinu", rekla je Nuland novinarima.

Ona je dodala da bi tako nešto imalo veliki uticaj na svetsku ekonomiju i na energetski sektor.

SAD su prethodno upozorile da sporni gasovod "Severni tok 2", koji povezuje Rusiju i Nemačku neće biti pušten u rad ako Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Nastavljamo vrlo snažne i jasne razgovore sa našim nemačkim saveznicima i hoću da budem jasna sa vama danas, ako Rusija zauzme Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Severni tok 2 neće ići dalje", rekla je Nuland.

I Berlin je naveo da će budućnost gasovoda biti na stolu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika, prema zapadnim obaveštajnim podacima, u blizini granice s Ukrajinom i održava niz vojnih vežbi na kopnu i na moru, što je izazvalo zabrinutost da se možda priprema za upad u zemlju nakon što je 2014. godine ilegalno pripojila Krim od Ukrajine.

Moskva takođe podržava separatističke borce u ratu na istoku Ukrajine koji je od aprila 2014. odneo više od 13.200 života.

Kremlj, koji negira da planira ulazak u Ukrajinu, saopštio je da NATO vidi kao bezbednosnu pretnju i zahteva pravne garancije da se zapadna vojna alijansa neće dalje širiti na istok, uključujući i susednu Ukrajinu.

SAD su odbile zahtev Rusije, ali su ponudile ono što su nazvali "ozbiljan diplomatski put" za rešavanje žestoke konfrontacije između Moskve i Zapada.

XS
SM
MD
LG