Dostupni linkovi

Rusija ostavila 'otvorena vrata' za nastavak dijaloga sa SAD oko Ukrajine


Protivvazdušni raketni sistem ukrajinskih oružanih snaga Strela-10 ispaljuje tokom vojnih vježbi u regiji Voljin 26. januara 2022.
Protivvazdušni raketni sistem ukrajinskih oružanih snaga Strela-10 ispaljuje tokom vojnih vježbi u regiji Voljin 26. januara 2022.

Kremlj je u četvrtak poručio kako Sjedinjene Države, odbacivši zahtjev Rusije da zaustave dalje širenje NATO-a na Istok, nisu uzele u obzir zabrinutost Rusije oko sigurnosnih garancija. Ipak, zadržale su "otvorena vrata" za dalji dijalog o krizi oko Ukrajine, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države su juče odbile zahtjev Rusije da zaustave dalje širenje NATO-a na istok, ali su ponudile ono što su nazvali "ozbiljan diplomatski put" za rješavanje žestoke konfrontacije između Moskve i Zapad usred jačanja ruske vojske u blizini Ukrajine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija, koja je okupila desetine hiljada vojnika u blizini Ukrajine, neće žuriti s izvođenjem zaključaka nakon što je Washington službeno odbacio ruske prijedloge za ponovno iscrtavanje posthladnoratovskih sigurnosnih aranžmana u Evropi, prenosi Reuters.

Peskov je rekao da će Moskvi trebati vremena da razmotri odgovor Washingtona koji je stigao u srijedu, ali je rekao kako američke i izjave iz NATO-a o tome da su glavni zahtjevi Rusije neprihvatljivi nisu ostavile puno prostora za optimizam.

"Na osnovu onoga što su naše kolege juče rekle, apsolutno je jasno da - kad su u pitanju glavne kategorije navedene u tim nacrtima dokumenata... - ne možemo reći da su naša razmišljanja uzeta u obzir ili da je pokazana spremnost da uzmu u obzir naše zabrinutosti", rekao je Peskov.

U odvojenim komentarima, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni zahtjev Rusije - da Ukrajina neće pristupiti NATO-u - zanemaren, ali da je moguće krenuti naprijed po drugim pitanjima.

Washington je 26. januara predao pisani odgovor na ruske sigurnosne zahtjeve, koji je američki državni sekretar Antony Blinken opisao kao "principijelnu i pragmatičnu" ocjenu zabrinutosti koju je Moskva iznijela.

Blinken je 26. januara o Ukrajini i ruskoj prijetnji razgovarao i sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiem.

"Pozivamo sve strane da ostanu smirene i suzdrže se od radnji koje uzrokuju napetost i pogoršavaju krizu", rekao je Wang u razgovoru sa Blinkenom, a objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

"Državni sekretar Blinken prenio je poruku da su deeskalacija i diplomatija jedini odgovoran korak prema naprijed", saopštio je State Department.

Rusija je prikupila više od 100.000 vojnika, prema zapadnim obavještajnim podacima, u blizini granice s Ukrajinom i održava niz vojnih vježbi na kopnu i na moru, što je izazvalo zabrinutost da se možda priprema za daljnji upad u zemlju nakon što je ilegalno pripojila Krim od Ukrajine 2014.

Moskva takođe podržava separatističke borce u tekućem ratu na istoku Ukrajine koji je od aprila 2014. odneo više od 13.200 života.

Kremlj, koji negira da planira ulazak u Ukrajinu, rekao je da NATO vidi kao sigurnosnu prijetnju i zahtijeva pravne garancije da se zapadna vojna alijansa neće dalje širiti na istok, uključujući i susjednu Ukrajinu. Washington i NATO su rekli da neki od zahtjeva nisu moguća početna tačka za dogovor.

Blinken je rekao novinarima da su Sjedinjene Države otvorene za dijalog, ali je stavio do znanja da "postoje ključni principi koje smo posvećeni podržavanju i odbrani, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, i pravo država da biraju svoje vlastite sigurnosne aranžmane i saveze ".

"Nema promjene, neće biti promjene", rekao je.

Blinken je rekao da je pismo u potpunosti koordinisano s Ukrajinom i evropskim saveznicima Washingtona i "postavlja ozbiljan diplomatski put naprijed, ako Rusija to izabere", jer Sjedinjene Države nastoje spriječiti vojnu eskalaciju protiv Ukrajine.

Rekao je da će narednih dana razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o odgovoru Moskve na stav SAD-a.

NATO je također poslao svoj pisani odgovor na zahtjeve Rusije Moskvi, za koji je generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao da uključuje prijedloge za diplomatsko rješenje krize.

XS
SM
MD
LG