Dostupni linkovi

Blinken upozorio Rusiju na ogromne posledice ako napadne Ukrajinu


"Jedina osoba koja može da kaže šta je kraj igre Kremlja je predsednik Putin", rekao je Blinken za RFE/RL.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio da se Rusija suočava sa "masivnim posledicama" ako izabere "put agresije" sa Ukrajinom i pozvao Moskvu da se uključi u diplomatiju kako bi okončala krizu duž granice sa tom zemljom.

Blinken je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) 27. januara rekao i da Sjedinjene Države još uvek ne znaju šta je kraj igre Kremlja oko Ukrajine i zahteva da se promeni postojeća bezbednosna struktura Evrope.

"Tvrdim da je jedina osoba koja može da vam kaže šta je kraj igre Kremlja - predsednik (Rusije Vladimir) Putin. Mislim da niko drugi ne zna. A možda čak ni on ne zna u ovom trenutku jer ono što je radio u prošlosti i ono što oslikava način na koji pristupa stvarima, jeste da stvori što više opcija", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je za RFE/RL govorio dan nakon što su Sjedinjene Države zvanično predstavile svoj odgovor na ruske ultimatume o bezbednosnim garancijama.

SAD su odbile zahtev Rusije da zaustave dalje širenje NATO-a na istok, ali su ponudile ono što su nazvali "ozbiljan diplomatski put" za rešavanje žestoke konfrontacije između Moskve i Zapada usred jačanja ruske vojske u blizini Ukrajine.

Kremlj je 27. januara poručio kako Sjedinjene Države, odbacivši zahtev Rusije, nisu uzele u obzir zabrinutost Rusije oko bezbednosnih garancija. Ipak, zadržale su "otvorena vrata" za dalji dijalog o krizi oko Ukrajine.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika, prema zapadnim obaveštajnim podacima, u blizini granice s Ukrajinom i održava niz vojnih vežbi na kopnu i na moru, što je izazvalo zabrinutost da se možda priprema za upad u zemlju nakon što je 2014. godine ilegalno pripojila Krim od Ukrajine.

Moskva takođe podržava separatističke borce u tekućem ratu na istoku Ukrajine koji je od aprila 2014. odneo više od 13.200 života.

Kremlj, koji negira da planira ulazak u Ukrajinu, rekao je da NATO vidi kao bezbednosnu pretnju i zahteva pravne garancije da se zapadna vojna alijansa neće dalje širiti na istok, uključujući i susednu Ukrajinu.

Washington i NATO su saopštili da neki od zahteva nisu moguća početna tačka za dogovor.

XS
SM
MD
LG