Dostupni linkovi

Lideri SAD i Japana jačaju savez naspram Kine


Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Japana Fumio Kišida ispred počasne garde na travnjaku Bele kuće, 10. april 2024.
Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Japana Fumio Kišida ispred počasne garde na travnjaku Bele kuće, 10. april 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i japanski premijer Fumio Kišida u sredu su predstavili najveće unapređenje odbrambenih veza dve zemlje, jačajući svoj savez s pogledom na agresivne akcije Kine i Rusije.

"Ovo je najznačajnija nadogradnja u našem savezu otkad je prvi put uspostavljen", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući s Kišidom, posle oko dva sata razgovora koji su bili fokusirani na nestabilno indo-pacifički region, Ukrajinu i sukob u Pojasu Gaze.

Kišida je rekao da su dvojica lidera takođe razgovarala o napetim odnosima Tajvana i Kine i obećali da će održavati međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava.

"Jednostrani pokušaji da se promeni status quo silom ili prinudom su apsolutno neprihvatljivi, gde god to bilo", rekao je Kišida, dodajući da će SAD i Japan nastaviti da odgovaraju na takve akcije, uključujući na izazove iz Kine.

"Što se tiče agresije Rusije na Ukrajinu... Ukrajina danas može biti istočna Azija sutra", rekao je Kišida.

Izjave Bajdena i Kišide dovele su dva stara neprijatelja iz Drugog svetskog rata u najbližu saradnju koju su imali otkako su postali saveznici pre nekoliko decenija.

Američki predsednik je rekao da su odnosi dve zemlje "neraskidivi" i da su sporazumi dogovoreni u sredu postavili "novi standard za našu vojnu saradnju".

Bajden je rekao da će vojske dve zemlje sarađivati sa zajedničkom komandnom strukturom i da će zajedno sa Australijom razviti novu protivvazdušnu odbrambenu mrežu. Dva lidera su takođe najavila da će japanski astronauti učestvovati u NASA misijama na Mesec.

Japan, koji se često opisuje kao najvažniji azijski saveznik SAD i njegov najveći izvor direktnih stranih investicija, pojačava svoju ulogu na globalnom nivou posle niza izmena zakona o bezbednosti u protekloj deceniji koji su transformisali pacifistički ustav zemlje.

Kišida će se u četvrtak obratiti američkom Kongresu i pridružiti se Bajdenu i predsedniku Filipina Ferdinandu Markosu mlađem na sastanku za koji se očekuje da će se fokusirati na akcije Pekinga u Južnom kineskom moru.

SAD i Japan su sklopili oko 70 sporazuma o odbrambenoj saradnji, uključujući korake za nadogradnju strukture američke vojne komande u Japanu kako bi bila spremnija da u krizi sarađuje s japanskim snagama.

Sastanak lidera SAD, Japana i Filipina se održava u vreme kada Kina pojačava pritisak na Filipine u Južnom kineskom moru zbog oblasti na koje Peking ima pretenzije a koje po međunarodnom pravu pripadaju Filipinima.

Jedan zvaničnik SAD rekao je za Rojters da Kina pokušava da izoluje Japan i Filipine, a da sastankom sa liderima te dve zemlje ove nedelje u Vašingtonu, Bajden ima za cilj da "preokrene scenario i izoluje Kinu".

Bajden će se u četvrtak prvo sastati s Markosom, posle čega će im se pridružiti Kišidi na trilateralnom samitu.

Posetu japanskog premijera koji je dočekan pompom zasenjuje kontroverza oko plana japanske kompanije Nipon stil (Nippon Steel) da kupi američkog proizvođača čelika Ju-Es-Stil (US Steel) za 15 milijardi dolara, koji je doveden u pitanje pošto su ga kritikovali i Bajden i bivši predsednik Donald Tramp (Trump).

Kišida, upitan o sporazumu, rekao je da se nada da će razgovori o tome uroditi plodom, dok je Bajden rekao da ostaje pri svojoj posvećenosti sindikalnim radnicima po tom pitanju.

Izvori: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG