Dostupni linkovi

SAD usamljene u napadima na Iran


Moramo pokazati Iranu da nećemo tolerisati gaženje UN-ovih rezolucija: Nikki Haley
Moramo pokazati Iranu da nećemo tolerisati gaženje UN-ovih rezolucija: Nikki Haley

Ambasadorica SAD u UN, Nikki Haley oštro je kritikovala Savjet bezbjednosti zbog toga što se nijesu uspjeli dogovoriti oko preduzimanja bilo kakve akcije protiv Irana, koji je, kako tvrdi „neprekidno i namjerno kršio“ sankcije Ujedinjenih nacija.

Većina sankcija Iranu ukinuta je prije 18 mjeseci, nakon što je postignut sporazum o iranskom nuklearnom programu sa šest svjetskih sila, ali je ostao na snazi emabrago na oružje i još neke restrikcije, za koje se u novom izvještaju generalnog sekretara UN tvrdi da ih Iran krši.

Ostale članice, uključujući i najbliže saveznice SAD, su pak poslale poruku Trumpovoj administraciji da očekuju da će se pridržavati istorijskog sporazuma o nukelarnom programu Irana.

Savjet bezbjednosti nije uspio da preduzme ni minimalne korake da odgovori na kršenja sankcija. Mi moramo pokazati Iranu da nećemo tolerisati njihovo nečuveno gaženje UN-ovih rezolucija“, rekla je ambasadorica Nikki Haley pred Savjetom bezbjednosti UN, podsjećajući da su kršenja zabilježena u izvještaju generalnog sekretara.

Sporazum sa Iranom; Šansa za cijeli svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Jeffrey Feltman, UN-ov šef za politička pitanja obavijestio je generalnog sekretara, Antonia Guterresa u trećem izvještaju o primjeni preostalih sankcija pod rezolucijom 2231.

Izvještaj generalnog sekretara je jasno stavio do znanja da Iran krši rezoluciju Savjeta bezbjednosti 2231 i stoga ostaje pitanje šta će Savjet bezbjednosti učiniti?" upitala je Haley.

Američka ambasadorica je podsjetila da je rezolucija usvojena prije skoro dvije godine i da izvještaj potvrđuje da su sankcije namjerno i stalno kršene.

Haley tvrdi da „destruktivna i destabilizujuća uloga Irana na Bliskom istoku ide mnogo dalje od nedozvoljenog lansiranja raketa".

Od Sirije do Jemena, Iraka i Libana, Iran nastavlja da podržava terorističke grupe bez zastoja. Iransko oružje, vojni savjetnici i krijumčari oružja potpiruju regionalne konflikte i čine ih težim za rješavanje“, kaže američka zvaničnica i dodaje:

Moramo striktno stajati iza obaveza rezolucije 2231 i primijeniti je, te pokazati Iranu da nećemo tolerisati njihovo ponašanje. Te mjere su tu sa razlogom. Ovaj Savjet bi trebao biti tu da ih primijeni“, poručuje Haley.

Iranski predsjednik Hasan Rohani u nuklearnoj elektrani u Bušeru
Iranski predsjednik Hasan Rohani u nuklearnoj elektrani u Bušeru

Nijedna članica Savjeta bezbjednosti, međutim, nije predložila preduzimanje bilo kakvih akcija protiv Irana. Diplomate kažu da je nije izvjesno da će se Rusija i Kina, obje sa pravom veta, saglasiti za preduzimanje bilo kakvih mjera. Rusija je na samom sastanku dovela u pitanje neke od nalaza iz izvještaja Guterresa.

U izvještaju se navodi primjer oduzimanje oružja od strane francuske mornarice na sjeveru Indijskog okeana u martu 2016. Feltman je naveo da su UN „uvjerene da je oduzeto oružje iranskog porijekla i da je transportovano iz Irana“.

I pored toga što nije postignut dogovor o tome šta da rade sa raketnim testovima, Guterres je u izvještaju pozvao Iran da „izbjegava takve balističke testove, koji imaju potencijal da povećaju tenzije“.

Godinu dana ranije, prethodnik Guterresa, Ban Ki-mun, je balističko testiranje raketa Irana ocijenio kao „nekonzistentno sa konstruktivnim duhom“ nuklernog sporazuma.

Prema UN rezoliciji, Iran je pozvan da se uzdržava od rada na balističkim raketama za nošenje nuklernog oružja na period do osam godina. Teheran i Moskva tvrde da jezik kojim je napisana rezulucija nije obavezujući.

Administracija američkog predsjednika obavlja reviziju nukelarnog sporazuma, koji sam Donald Trump naziva „katastrofom“.

Ambasadorica Haley je pak rekla „dok revizija ugovora ne bude kompletirana mi ćemo se pridržavati naših obavezai očekujemo da Iran čini isto“.

Ostale članice Savjeta bezbjednosti UN, uključujući i bliske saveznike SAD pohvalile su sporazum, ocijenile ga kao istorijski i aplaudirale Iranu što ga se pridržava.

Podrška Iranu: Savjet bezbjednosti
Podrška Iranu: Savjet bezbjednosti

Zamjenik britanskog ambasadora u UN, Peter Wilson je sporazum nazvao „jednim od najvažnijih diplomatskih dostignuća u novijem sjećanju“.

Ova ocjena je očigledno upućena Trumpovoj administraciji uz poruku „da sve strane u sporazumu treba da se pridržavaju svojih obaveza, uključujući u obezbjeđivanju da iranski narod treba da osjeti dalje benefite od popuštanja sankcija“.

Ambasador EU, Joae Vale de Almeida je na istoj sesiji poručio da je sporazum „stub međunarodne agende o neproliferaciji nuklearnog oružja“ i da „mora biti sačuvan i u potpunosti implementiran“.

Njemački ambasador u UN, Herald Braun je sporazum nazvao „izvanrednim uspjehom“.

Sporazum funkcioniše. Svi učesnici se pridržavaju svojih obaveza. Ovo je važan doprinos bezbjednosti i stabilnosti regiona“, rekao je njemački zvaničnik.

Britanski ambasador Wilson se ipak saglasio sa Haley da kršenja zabrane lansiranja balističkih raketa i transferi oružaja treba da se riješe.

Haley je rekla da SAD neće držati zatvorene oči na ova kršenja i da će ubuduće zabraniti slične isporuke koje su pod rezolucijom UN, te da će nastaviti da uvode posebne sankcije Iranu sami.

"Nastavak destruktivnog i destabilizujućeg ponašanja Irana će ga spriječavati da uspostavi normalne odnose sa SAD i ostatkom svijeta", rekla je američka zavničnica i dodala: "A nastavak represije režima prema sopstvenom narodu govori dovoljno o njegovoj prirodi."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG