Dostupni linkovi

Arapski svet zabrinut zbog nuklearnog sporazuma


Nuklearni sporazum najvećih svetskih sila i Irana dočekan je sa zabrinutostoću u arapskom svetu, gde mnogi veruju da bi ukidanje međunarodne izolacije Irana moglo da dovede do rasplamsavanja već krvave borbe za moć u regionu.

Neke arapske zemlje plaše se da bi Iran mogao da dođe do nuklearnog oružja i skeptične su prema navodima da će sporazum u tome sprečiti šiitski Teheran. Uz to, zalivske zemlje, kojima dominiraju suniti, jednako brine to što sporazumom Iran dolazi do sredstava, ukidanjem ekonomskih sankcija, i do zelenog svetla da poveća svoj uticaj u regionu.

Arapski svet, kako piše američka agencija Asošijeted pres (AP), polarizovan je godinama u tihom konfliktu izmedju Irana i zalivskih sila, posebno Saudijske Arabije. Sunitsko-šiitske tenzije i dugi sukobi produbljuju sve postojeće podele.

U Siriji, podrška Irana obezbedila je opstanak predsednika Bašara el Aasada, koji se bori protiv sunitskih pobunjenika, podržanih iz zalivskih zemalja. Građanski rat u toj zemlji ušao je u petu godinu.

Jemen je u potpunom haosu, a ove godine su krenuli i vazdušni udari na tu zemlju, predvođeni Saudijskom Arabijom, koja pokušava da pomogne vladi da se odbrani od šiitskih pobunjenika Huta, koje podržava Teheran.

U Iraku, Saudijska Arabija se protivi rastu uticaja Irana, još od 2003. i pada Sadama Huseina, te formiranja vlade koju vode šiitski političari, bliski Teheranu.

"Sporazum (sa Iranom) ili ne, tenzije u regionu neće nestati”, ocenio je profesor političkih nauka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Abdul Kaled Abdulah. "Ako Iran namerava da se ponaša kao hegemonistička sila, kao regionalna sila, mislim da je pred nama teško vreme", rekao je.

Saudijska Arabija izdala je saopštenje, navodeći da Iran mora da iskoristi ekonomsku dobit od ukidanja sankcija na poboljšanje uslova za živit svojih stanovnika, a da nikako tu dobit ne sme da usmeri na to da dovede do novih potresa u regionu.

Druge arapske monarhije Persijskog zaliva pokazale su jednu dozu opreznog optimizma. Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji ima dugu tradiciju trgovinskih veza sa Iranom, kao i emir Kuvajta, koji je prošle godine posetio Teheran, poslali su čestitke Teheranu i izrazili nadu da će sporazum doprineti regionalnoj bezbednosti i stabilnosti.

Ono čega se protivnici Irana najviše plaše jeste u stvari da ovim sporazumom Teheran povećava svoj uticaj na sukobe u regionu.

"Ovaj sporazum, iz moje perspektive, predstavlja indirektnu pretnju zalivu i arapskim interesima, i miru", naveo je saudijski analitičar i predsednik Saveta za saradnju zalivskih zemalja Tarik el Šamari.

Iza kulisa, smatra EL Šamari, zalivske zemlje radiće zajedno da Iran ostane izolovan i politički i ekonomski. U tom pravcu, Saudijska Arbija već radi na tome da poboljša odnose sa Rusiojom, koja se smatra jakim saveznikom Irana.

Sirijski pobunjenici su veoma zabrinuti, jer misle da će Iran sada biti slobodan da predsedniku El Asadu još više pomogne i u kešu i u oružju.

Američki predsednik Barak Obama priznao je juče da između SAD i Irana ostaju mnoga otvorena pitanja, uključujući podršku Teherana za terorizam na Bliskom istoku, kao i njihov pritvor za nekoliko američkih državljana. Ipak, Obama smatra da bi ovaj sporazum mogao da otvori vrata za poboljšanje odnosa dve zemlje na svim poljima.

XS
SM
MD
LG