Dostupni linkovi

Senat SAD blokira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji


Saudijski borbeni avioni
Saudijski borbeni avioni

Američki Senat je glasao protiv prodaje oružja vrednog nekoliko milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odbacujući odluku predsednika Donalda Trampa da zaobiđe monitoring ovog tela tako što je proglasio vanredno stanje oko Irana.

Pedeset tri senatora je glasalo protiv aranžmana o prodaji oružja ovim zemljama vrednu 8,1 milijardu dolara, dok je 45 podržalo. Međutim, da bi onemogućili Trampa da realizuje ovaj poduhvat, potrebni su glasovi 67 senatora.

Senatori predvođeni demokratom Bobom Menendezom i republikancem Lindzi Grejemom, rekli su da žele da pošalju poruku obe partije Saudijskoj Arabiji da Vašington nije srećan zbog zloupotreba ljudskih prava, uključujući ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mnogi senatori su izrazili duboku zabrinutost intervencijom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Jemenu protiv Hutu pobunjenika koje podržava Iran, zato što su sve veće civilne žrtve.

Grejem, u većini situacija blizak Trampov saveznik, iskazao je potpuno drugačiji stav u odnosu na Belu kuću kada je reč o Saudijskoj Arabiji.

“Ne možete imati strateške odnose sa SAD a ne pokazivati poštovanje za ljudsko dostojanstvo i međunarodne norme,” dodao je Grejem.

Nekoliko sati pre glasanja, Iran je oborio američku bespilotnu letelicu, što je podstaklo strahove od šireg vojnog sukoba. Vašington je saopštio da je reč o “neisprovociranom napadu” u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok Teheran tvrdi da se incident desio iznad njegove teritorije.

Tramp je kazao da je napad možda greška iranskog “generala ili nekog drugog”.XS
SM
MD
LG