Dostupni linkovi

Tramp: Iran je napravio veliku grešku


Iran je napravio veliku grešku rušenjem američkog drona u Ormuskom moreuzu, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp.

On je na "Tviteru" osudio obaranje bespilotne letelice u području za koji Vašington tvrdi da je međunarodni vazdušni prostor.

"Iran je napravio veoma veliku grešku!", napisao je Tramp. Međutim, on je rekao novinarima da je moguće da se radi o ljudskoj greška nekoga ko je "nemaran i glup". Rekao je da ima osećaj da je "general ili neko drugi" greškom oborio dron.

"Teško je poverovati da je to učinjeno sračunato."

Tramp je novinarima rekao da je obaranje američkog drona "nova brazda" u sve većim tenzijama izmedju SAD i Irana. Nije naveo da li će SAD odgovoriti na taj incident, već je kazao samo: "Saznaćete".

Bela kuća je kasnije danas pozvala lidere oba doma Kongresa SAD na sastanak sa Trampom kako bi razmotrili tenzije sa Iranom, objavio je Asošiejted pres pozivajući se na dve neimenovane osobe upoznate s pozivom.

Poziv za sastanak upućen je i vodećim demokratama i republikancima u odborima oba doma Kongresa za obaveštajna pitanja i oružane snage.

Iranska revolucionarna garda saopštila je rano jutros da je oborila "američku špijunsku bespilotnu letelicu" koja je povredila vazdušni prostor Irana.

Zvaničnici SAD izjavili su za Rojters da se olupina oborenog američkog drona nalazi u međunarodnim vodama Ormuskog moreuza.

Ukoliko se dokažu te tvrdnje, Vašington bi imao fizički dokaz zbog kojeg bi se posumnjalo u saopštenja Irana, čije vlasti tvrde da je dron srušen iznad iranske pokrajine Hormozgan.

XS
SM
MD
LG