Dostupni linkovi

Hil poručio da nije na SAD da govore EU ko treba da bude njihov član


Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, april 2022.
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, april 2022.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je 5. jula u Beogradu da SAD i Srbija treba da pronađu zajedničke interese i započnu iskrene razgovore o svojim različitostima.

"U narednih 140 godina bilateralnih odnosa, Srbija i SAD imaće puno posla. SAD shvataju važnost ovog dela sveta i zato nam je i odnos sa Beogradom ekstremno važan", rekao je američki ambasador, a prenela agencija Beta.

Konferenciju koja traje 5. i 6. jula, organizovao je Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD i otvaranja konferencije "Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove".

"Nije na SAD da govore EU ko treba da bude njihov član i ko bi kada trebalo da im se priključi, ali jeste na SAD da kažemo da treba nastaviti sa projektom Evrope koja je cela, slobodna i u miru", naveo je Hil i dodao da su odnosi sa Evropom, uključujući Srbiju za SAD vrlo važni.

Kako je istakao, Amerikanci i Srbi dele zajedničke karakterne osobine.

"Niko od nas, bilo da je Srbin ili Amerikanac, ne voli da mu se govori šta da radi. Ali mislim da treba bolje da slušamo jedni druge, razumemo se. Fundamentalno, malo više moramo da razumemo šta je logika u našim odnosima", rekao je on.

Pomenuo je i rat u Ukrajini, rekavši da ruska invazija na tu zemlju predstavlja opasnost po sve.

Prethodno je, tokom posete Nišu na jugu Srbije 27. juna rekao da "Srbija treba da udvostruči svoje napore i da se ponovo vrati u zapadne institucije, te da se usaglasi sa Evropskom unijom (EU)".

XS
SM
MD
LG