Dostupni linkovi

Hill najavio velike promene u energetici na Zapadnom Balkanu


Američki ambasador Kristofer Hil (Christopher Hill) i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, Beograd, maj 2022.
Američki ambasador Kristofer Hil (Christopher Hill) i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, Beograd, maj 2022.

U narednom periodu mogu se očekivati velike promene u sektoru energetike i u svetu i u regionu Zapadnog Balkana, izjavio je američki ambasador Kristofer Hil (Christopher Hill).

On je to rekao 12. maja u Beogradu uoči konferencije “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije“, u organizaciji Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP).

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović ponovo je ukazala na važnost energetske diverzifikacije, dok se Hil saglasio sa takvim stavom i dodao da je "pravo vreme" da se razgovara o neophodnim koracima.

"Posebno ćemo razgovarati o tome šta SAD mogu da učine da pomognu Srbiji u svemu ovome i razgovaraćemo dalje o pitanjima koja su u interesu naših zemalja", najavio je Hil.

Mihajlović je podsetila da od energetske sigurnosti, nezavisnosti i diverzifikacije u gasnom sektoru zavise ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost zemlje.

"Nalazimo se u jako teškim i izazovnim vremenima, nadamo se kraju rata u Ukrajini, ali nas posle toga svakako čekaju ekonomska i energetska kriza sa kojima ćemo morati svi zajedno da se borimo", rekla je ona.

Ponovila je kako će Srbija putem interkonekcija moći da dobija energente i od drugih dobavljača.

Mihajlović je 5. maja boravila u Sofiji, gde je navela da je cilj Srbije, koja stopostotno zavisi od ruskog gasa, da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da bude energetski bezbedna.

Izjavila je da će formiranje regionalne radne grupe, koja je deo Platforme EU za kupovinu energije, doprineti tom cilju.

Takođe, Mihajlović je o gasnom sektoru razgovarala, 10. maja, i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom o sektoru gasa.

"Iduće godine kad bude završena gasna interkonekcija sa Bugarskom, imaćemo mogućnost da dobijamo gas i od drugih snabdevača. Naš plan je da gradimo interkonekcije i da se povežemo i sa ostalim susedima, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Hrvatskom, kao i izgradnja novih gasnih skladišta", navela je ona tada govoreći o Južnom gasnom koridoru preko kojeg bi države Zapadnog Balkana trebalo da se povežu sa gasovodnom mrežom Grčke a koja bi tečni gas dopremala iz SAD i Azerbejdžana.

XS
SM
MD
LG