Dostupni linkovi

SAD pozvale Rusiju da oslobodi majku aktiviste za ljudska prava


Majka advokata Komiteta protiv torture Zarema Yangulbayeva

Sjedinjene Države pozvale su na hitno oslobađanje svih ljudi koji su "nepravedno pritvoreni" u ruskom regionu Severnog Kavkaza, ukazujući na "desetine prijavljenih otmica i pritvora u poslednjim nedeljama".

"Pored slučajeva unutar Čečenije, bilo je brojnih slučajeva privođenja pojedinaca u drugim delovima Ruske Federacije i prisilnog prebacivanja u Čečeniju", naveo je u saopštenju 27. januara portparol Stejt departmenta Ned Pice.

On je navelo slučaj Zareme Yangulbayeve, majke advokata za ljudska prava Abubakara Yangulbayeva koju su 20. januara uveče iz njenog stana u Nižnjem Novgorodu odveli maskirani muškarci, koji su se predstavili kao čečenski policajci.

Ruske i međunarodne grupe za ljudska prava godinama optužuju autoritarnog čečenskog lidera Ramzana Kadirova da nadgleda teška kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenje, ubistva, kao i progon LGBT zajednice.

Kritičari Kremlja kažu da ruski predsednik Vladimir Putin zatvara oči na zloupotrebe i kršenja zakona jer se oslanja na bivšeg komandanta pobunjenika da kontroliše separatistička nastojanja i nasilje u Čečeniji.

Price je rekao da su Sjedinjene Države "zabrinute stalnim izveštajima o otmicama i proizvoljnim pritvaranjima" koje sprovode vlasti u Čečeniji, a usmerene su na "rođake čečenskih branitelja ljudskih prava i disidenata".

Kadirov je 21. januara rekao da pritvorenoj majci istaknutog advokata za ljudska prava preti "prava zatvorska kazna", a da će čečenske vlasti "pobrinuti i za njenog sina".

Međunarodna organizacija Amnesty International opisala je incident kao "otmicu" i pozvala ruske savezne vlasti da reaguju na "bezakonje" koje se "prelilo" iz ruskog regiona Severnog Kavkaza.

Abubakar Yangulbayev je za Radio Slobodna Evropa rekao da advokat nije mogao poseti njegovu majku i da mu nije dozvoljeno da prisustvuje sudskom ročištu u Čečeniji.

XS
SM
MD
LG