Dostupni linkovi

SAD uvele dodatne sankcije za čečenskog lidera zbog kršenja ljudskih prava


Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov

Sjedinjene Države uvele su dodatne sankcije za čečenskog lidera Ramzana Kadirova zbog “brojnih grubih kršenja ljudskih prava.”

Američki State Department saopštio je 20. jula da je već više od decenije, čečenski lider kojeg podržava Moskva, odgovoran za zlostavljanja, uključujući mučenja i vansudska ubistva.

Washington je već ranije uveo niz sankcija protiv Kadirova i njegovih saveznika, a posljednje proširenje uključuje sankcije za njegovu suprugu i dvije kćerke, uključujući zabranu izdavanja viza.

“Današnje aktivnosti služe kako bi gospodin Kadirov bio obaviješten da njegova umiješanost u gruba kršenja ljudskih prava ima posljedice, kako za njega tako i za njegovu porodicu, i da su Sjedinjene Države posvećene korištenju alata koje imamo na raspolaganju kako bi osigurali odgovornost za one koji se bave ovakvim gnusnim ponašanjem”, naveo je u izjavi američki državni sekretar Mike Pompeo.

Washington je također pozvao i druge zemlje da poduzmu slične aktivnosti protiv Kadirova i njegove porodice.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i druge organizacije povezale su Kadirova sa zlostavljanjem LGBTI osoba, branitelja ljudskih prava, medija, i drugih koji se ne slažu sa Kadirovim vodstvom.

State Department je također saopštio da su zabrinuti da Kadirov koristi pandemiju COVID-19 kao izgovor za dodatna kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Kadirov je na posljednji niz sankcija odgovorio na svom Telegram kanalu.

“Pompeo prihvatamo borbu! Ovo će biti zanimljivo”, napisao je Kadirov uz fotografiju na kojoj se nalazi u skladištu oružja sa dva mitraljeza u rukama.

XS
SM
MD
LG