Dostupni linkovi

U Čečeniji privedena majka istaknutog advokata za ljudska prava


Majka advokata Komiteta protiv torture Zarema Yangulbayeva
Majka advokata Komiteta protiv torture Zarema Yangulbayeva

Autoritarni čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je 21. januara da pritvorenoj majci istaknutog advokata za ljudska prava preti "prava zatvorska kazna", a da će čečenske vlasti "pobrinuti i za njenog sina".

Zaremu Yangulbayevu, majku advokata nevladine organizacije Komitet protiv torture Abubakara Yangulbayeva odveli su 20. januara uveče iz njenog stana u Nižnjem Novgorodu maskirani muškarci, koji su se predstavili kao čečenski policajci.

Međunarodna organizacija Amnesty International (AI) opisala je incident kao "otmicu" i pozvala ruske savezne vlasti da reaguju na "bezakonje" koje se "prelilo" iz ruskog regiona Severnog Kavkaza.

"Hoće li ruske federalne vlasti ponovo ignorisati dešavanja u Čečeniji i praviti se da nisu svesne pokušaja čečenskih vlasti da svoje kritičare ućutkaju krivičnim delima i otmicama njihovih rođaka", naveo je AI u saopštenju.

Abubakar Yangulbayev je za RFE/RL rekao da njegovi majka i otac, koji je savezni sudija, dugi niz godina borave van Čečenije i da nemaju nikakve veze sa dešavanjima u Čečeniji.

On je rekao da je njegova majka nasilno odvedena iz svog stana po nalogu čečenskih vlasti.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je 21. januara potvrdio da su Zaremu Yangulbayevu priveli pripadnici čečenskih organa reda, za koje je naveo da su svoj posao obavljali "savesno" i u skladu sa ruskim zakonom.

On je rekao da je Yangulbayeva napala policajca nakon što je odvedena u Grozni i dodao da je "već zaradila pravu zatvorsku kaznu".

Kadirov je optužio njenog sina za "direktne i otvorene pretnje njemu".

"Nadležni organi će se pobrinuti za ovu osobu", naveo je Kadirov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 21. januara da Kremlj nije upoznat sa situacijom oko Zareme Yangulbayeve, ističući da je ona supruga saveznog sudije.

"Kremlj nema detalje o otmici supruge saveznog sudije u Nižnjem Novgorodu i radije ne veruje u to", rekao je Peskov.

Krajem decembra, vlasti su pritvorile desetine rođaka čečenskih blogera koji borave u inostranstvu i često kritikuju čečenske vlasti i autoritarnog lidera regiona kojeg podržava Kremlj.

Većina njih je kasnije puštena, ali neki, uključujući dvoje rođaka advokata Yangulbayeva, su i dalje u pritvoru.

Ruske i međunarodne grupe za ljudska prava godinama optužuju Kadirova da nadgleda teška kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenje, ubistva, kao i progon LGBT zajednice.

Kritičari Kremlja kažu da ruski predsednik Vladimir Putin zatvara oči na zloupotrebe i kršenja zakona jer se oslanja na bivšeg komandanta pobunjenika da kontroliše separatistička nastojanja i nasilje u Čečeniji.

Čečenija je prošla kroz dva razorna postsovjetska rata i pobunu koja se proširila na druge pretežno muslimanske regione na Severnom Kavkazu.

XS
SM
MD
LG