Dostupni linkovi

Pompeo pozvao kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštio je Stejt department.

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak u Vašingtonu pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju Kosovo, posebno postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, kazao je američki državni sekretar Majk Pomepo, citira se u saopštenju predsednika Kosova Hašima Tačija.

Na sastanku je bilo reči o bilateralnim i regionalnim pitanjima, o novom mandatu Kosovskih snaga bezbednosti, te i o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

“Kosovo kao suverena država ima suvereno pravo i obavezu da poveća kapacitete bezbednosti. Sada je vreme da sa korisnika pređemo na doprinosioca miru i stabilnosti u regionu i šire”, citira se Tači u saopštenju predsedništva.

Tači se zahvalio Pompeu na pruženoj podršci Kosovu od strane Trampove administracije. Dodao je da SAD podržavaju Kosovo u postizanju konačnog, sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, i da je podrška SAD-a u tome, i u stvaranju konsenzusa na Kosovu i van njega, ključna.


“Zajedno smo se složili da ukoliko ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u jedan rizični ciklus ne samo kao Kosovo, već i kao region”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG