Dostupni linkovi

SAD napustile bazu Bagram tokom noći bez obaveštenja, tvrdi avganistanski general


Bagram je tokom godina prelazio iz ruku u ruke
Bagram je tokom godina prelazio iz ruku u ruke

Američka vojska napustila je aerodrom Bagram - svoju ključnu bazu u Avganistanu - u sred noći, a da nije obavestila Avganistance, rekao je novi komandant baze.

General Asadullah Kohistani rekao je za BBC da su SAD napustile Bagram u petak u 3 ujutru po lokalnom vremenu, a da je avganistanska vojska to saznala satima kasnije.

U Bagramu je takođe zatvor, a u toj ustanovi je navodno ostalo do 5.000 talibanskih zatvorenika.

Talibani brzo napreduju u Avganistanu. General Kohistani rekao je u ponedeljak da avganistanske snage očekuju da će talibani napasti Bagram.

Obraćajući se novinarima u vazduhoplovnoj bazi, rekao je da već prima izveštaje da je grupa vršila "kretanja u ruralnim oblastima" u blizini.

„Znate, ako se uporedimo sa Amerikancima, to je velika razlika“, rekao je general Kohistani. „Ali prema našim mogućnostima ... trudimo se da učinimo najbolje i da što je više moguće osiguramo situaciju i služimo svim ljudima“.

SAD su u petak objavile da su napustile Bagram, efektivno završavajući svoju vojnu kampanju u Avganistanu uoči zvaničnog datuma završetka 11. septembra, koji je predsednik Joe Biden najavio ranije ove godine.

Na pitanje Associated Press-a o kasnonoćnom povlačenju iz baze, portparol američke vojske pukovnik Sonny Leggett osvrnuo se na izjavu objavljenu prošle nedelje u kojoj se kaže da su američke snage koordinirale odlazak iz različitih baza sa avganistanskim liderima.

Tokom poslednjih nedelja talibani su napredovali kako su američke trupe odlazile, zauzimajući ruralne oblasti i okružujući neke veće avganistanske gradove.

General Kohistani ima pod komandom znatno manje snage od desetina hiljada američkih i savezničkih vojnika koji su nekada zauzimali vazdušnu bazu.

Oko 1.000 avganistanskih vojnika koji su se borili protiv talibana na severu zemlje pobeglo je u ponedeljak preko granice sa Tadžikistanom, prema zvaničnicima, pobuđujući strah za sposobnosti vojske da spreči dalji napredak ove militantne grupe.

Bagram je tokom godina prelazio iz ruku u ruke. Prvo su ga izgradili Amerikanci, za Avganistan, davnih 1950-ih, pre nego što je pao pod sovjetsku kontrolu kada je 1979. godine napala Crvena armija.

Kasnije ga je okupirala avganistanska vlada koju je podržavala Moskva, a zatim i administracija mudžahedina, da bi na kraju završio u talibanskim rukama.

Kada su SAD napale 2001. godine, svrgnule su talibane i preuzele kontrolu nad vazduhoplovnom bazom, transformišući je u opsežni kompleks iz kojeg su ratovale protiv te militantne grupe.

XS
SM
MD
LG