Dostupni linkovi

Afganistanska vojska bježi u Tadžikistan


Više stotina afganistanskih vojnika pobjeglo je u Tadžikistan uslijed talibanske ofanzive na sjeveru zemlje gdje su zauzeli još više okruga.

Granična kontrola Tadžikistana saopštila je 5. jula da je 1.037 afganistanskih vojnika pobjeglo preko noći, a da su dan ranije pobjegla još 94 vojnika.

Većina nedavno zauzete teritorije nalazi se u Badakhshanu, gdje su talibani u tri dana zauzeli 16 od 27 okruga.

Čini se da su sigurnosne snage napustile većinu okruga bez pružanja otpora.

“Nažalost, većina okruga je ostavljena talibanima bez ikakve borbe,” rekao je Mohib-ul Rahman, član provincijskog vijeća.

Savjetnik afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija rekao je 5. jula da vladine snage planiraju protuofanzivu u sjevernim provincijama kako bi povratile zemlju od militanata.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Hamdullah Mohib, koji je boravio u Moskvi na razgovorima sa ruskim zvaničnicima, rekao je da vladine snage nisu očekivale talibansku ofanzivu, ali da će “apsolutno, definitivno” izvršiti protunapad.

Talibanski borci sada se nalaze pred vratima Faizabada, glavnog grada regije Badakhshana, gdje su opkolili grad i doveli u opasnost aerodrom, izvješava Afganistanski servis Radija Slobodna Evropa.

Lokalni zvaničnici kažu da talibani neće ući u grad. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kabulu pokušalo je ranije da razuvjeri zemlju da su zastoji na bojnom polju privremeni, iako nije jasno kako vlada namjerava da povrati kontrolu.

Od kada je američki predsjednik Joe Biden u aprilu najavio povlačenje američke vojske, talibani su pokrenuli brzu ofanzivu i sada kontrolišu oko jedne trećine od 421 okruga u zemlji.

Budući da Washington planira da napusti zemlju u narednim sedmicama, sve je veća zabrinutost da bi se afganistanska vlada, koju podržava Zapad, mogla srušiti.

Međunarodna vojska napustila je 2. jula bazu Bagram, najveću američku vojnu bazu u Afganistanu. Biden je ranije rekao da planiraju povući svu vojsku do 11. septembra.

Tadžikistanski graničari saopštili su da je gotovo 1.600 afganistanskih vojnika potražilo utočište u Tadžikistanu od 22. juna. Njima je dopušteno da uđu u Tadžikistan na osnovu “humanizma i dobrosusjedstva”, rekli su iz Državnog komiteta za nacionalnu sigurnost ove zemlje.

XS
SM
MD
LG