Dostupni linkovi

Afganistan: Talibani okružuju grad Kunduz dok zauzimaju još okruga


Afganistanske snage sigurnosti u Kunduzu gdje se sukobljavaju s talibanskim militantima

Talibanski militanti su 23. juna izveli ofanzivu na predgrađe Kunduza, grada na sjeveru Afganistana i sada imaju kontrolu nad glavnim graničnim prelazom te zemlje sa Tadžikistanom

Militanti su proteklih sedmica preuzeli kontrolu nad desetinama okruga od vladinih snaga dok se međunarodne snage pod vodstvom SAD-a povlače iz Afganistana.

Govoreći u američkom Kongresu 23. juna, predsjedavajući Generalštaba, general Mark Milley rekao je da je 81 od 419 okruga prešlo pod kontrolu pobunjenika.

Pojasnio je da je 60 od njih preuzeto prošle godine prije nego što su Sjedinjene Države počele konačno povlačenje.

Na sjeveru Afganistana, talibani su 22. juna zauzeli glavni granični prelaz s Tadžikistanom - pogranični grad Shir Khan Bandar.

U izjavi 23. juna talibani su naveli da će se pogranična trgovina nastaviti. Oko 50 kilometara južno od granice, grad Kunduz, glavni grad provincije Kunduz, okružen je talibanskim borcima.

Stanovnici su izvijestili o žestokim borbama i problemima s električnom energijom i nabavkom namirnica.

Američki predsjednik Joe Biden odredio je 11. septembar kao krajnji rok za povlačenje trupa. Strane trupe pod komandom NATO-a povući će se iz Afganistana u koordinaciji s SAD-om također do 11. septembra.

11. septembar je simboličan datum, jer će se navršiti 20 godina otkako je Al Qaida napala Sjedinjene Države otetim avionima, što je pokrenulo vojnu intervenciju u Afganistanu.

Sastavni dio trenutne misije NATO-a je osposobljavanje i opremanje afganistanskih sigurnosnih snaga koje se bore protiv talibana, koje su SAD zbacile s vlasti, nakon invazije 2001. godine.

XS
SM
MD
LG