Dostupni linkovi

Američka vojska saopštila da je ubila jednog od vođa Al-Qaide u Siriji


Borci Al-Nusre, grupe Al-Kaide u Siriji, u izbegličkom kampu Jarmuk, na jugu Damaska, septembar 2014. godine
Borci Al-Nusre, grupe Al-Kaide u Siriji, u izbegličkom kampu Jarmuk, na jugu Damaska, septembar 2014. godine

Vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je saopštila da je ubila jednog od vodećih ljudi militantne organizacije Al Kaida u vazdušnom napadu na severozapadu Sirije, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Portparol Centralne komande SAD-a, major Džon Rigzbi (John Rigsbee) naveo je u saopštenju da je Abdul Hamid al-Matar poginuo u napadu dronom u petak.

Naglasio je da će ubistvo al-Matara poremetiti sposobnosti Al Kaide da nastavi da planira i izvodi globalne napade koji prete američkim građanima, partnerima SAD i nedužnim civilima.

Rigzbi je dodao da Al Kaida koristi Siriju kao "bazu za pretnje Siriji, Iraku i šire".

Napad bespilotnih letelica usledio je dva dana nakon što je američka vojna ispostava na jugu Sirije pogođena u koordinisanom napadu bespilotnim letelicama i raketama.

Američki zvaničnici rekli su da nijedan američki vojnik stacioniran u Siriji nije ubijen, niti ranjen.

Nakon povlačenja SAD iz Avganistana 31. avgusta, svetski mediji su objavili da američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da bi Al Kaida za jednu do dve godine mogla da ponovo predstavlja pretnju po SAD, pošto su njeni pripadnici počeli da se vraćaju u Avganistan posle povratka talibana na vlast u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG