Dostupni linkovi

SAD poručio saveznicima u borbi protiv IDIL-a: Vratiti militante iz Sirije


Strani državljani, osumnjičeni da su bili militanti IDIL-a, u sirijskom zatvoru u Hasaki, januar 2020.
Strani državljani, osumnjičeni da su bili militanti IDIL-a, u sirijskom zatvoru u Hasaki, januar 2020.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je 10.000 boraca "Islamske države" i dalje u zatvorima koje vode Sirijske demokratske snage (SDF) pod vodstvom Kurda i da je ta situacija "neodrživa".

Govoreći u ponedjeljak, 28. juna, na otvaranju sastanka u Rimu za obnavljanje međunarodnih napora u borbi protiv tzv. Islamske države, Blinken je rekao da je Washington nastavio pozivati zemlje, uključujući 78 zemalja članica koalicije protiv "Islamske države", da vrate svoje građane koji su se pridružili grupi.

"Ova je situacija jednostavno neodrživa. Jednostavno ne može trajati u nedogled. Sjedinjene Države nastavljaju pozivati zemlje porijekla, uključujući koalicijske partnere, da vrate, rehabilitiraju i, gdje je to primjenjivo, kazneno gone svoje građane", rekao je Blinken u uvodnoj riječi.

Još jedan ključni element trajnog poraza "Islamske države" zahtijevao je rješavanje prijetnji grupe izvan Iraka i Sirije, odnosno u Africi, rekao je Blinken.

"Osiguravanje trajnog poraza IDIL-a znači i efikasno suočavanje s prijetnjama izvan Iraka i Sirije, na mjestima na kojima je grupa nedavno usmjerila svoje napore", rekao je, spominjući "zemlje na prvim crtama prijetnje u Africi".

"Iskoristimo današnju raspravu da pokušamo proširiti planove koalicije za efikasno suočavanje s prijetnjom u Africi", rekao je Blinken ministrima vanjskih poslova i visokim vladinim zvaničnicima na sastanku.

Također je pozvao na pomoć za stabilizaciju u Iraku i Siriji "kako bi se osiguralo da IDIL neće ponovno oživjeti u tim zemljama".

Nacije, uključujući Francusku, bore se protiv islamističkih pobunjenika koji su prijetili državnim vlastima i interesima investitora u zapadnoafričkoj regiji Sahel, na južnom obodu pustinje Sahare.

Blinken je također najavio nove sankcije protiv višeg vođe podružnice poznate kao "Islamska država" u Velikoj Sahari. Ta grupa, koja djeluje duž granice Nigera s Malijem, bila je usmjerena na civile, potičući zabrinutost da se lokalne samoobrambene milicije uključuju u borbu protiv džihadista, objavila je prošlog mjeseca Međunarodna krizna grupa.

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, suorganizator skupa s Blinkenom, također je pozvao na jači fokus na Afriku.

"Čak i ako prijetnja Daeša u Iraku i Siriji ostane središnja za Koaliciju, ne možemo izbjeći suočavanje s njezinim globalnim posljedicama, posebno na afričkom kontinentu, a posebno u Sahelu čija je stabilnost presudna za Europu i širi Mediteran", rekao je Di Maio, koristeći drugi izraz za "Islamsku državu" (Daeš).

Blinken je najavio novi američki doprinos od 436 miliona dolara za pomoć raseljenim ljudima u Siriji i okolnim zemljama.

Činjenice o "Islamskoj državi"

Prvobitno izdanak Al-Kaide, "Islamska država" zauzela je velike dijelove Iraka i Sirije od 2014. godine, namećući vladavinu terora s javnim odrubljivanjem glave i napadima pristalica u inozemstvu.

"Islamska država" proglašena je vojno poraženom 2017. godine, ali od tada vodi stalnu pobunu u dijelovima sjevernog Iraka i poroznoj granici sa susjednom Sirijom.

Posljednjih mjeseci zabilježeno je 25 smrtonosnih napada koje irački zvaničnici pripisuju militantima "Islamske države". U januarskom bombaškom napadu na prepunu bagdadsku pijacu ubijeno je više od 30 ljudi.

Militantne skupine povezane s Al-Kaidom i "Islamskom državom" također su ojačale posljednjih godina, uprkos raspoređivanju hiljada regionalnih, zapadnih i američkih trupa širom zapadnoafričke regije Sahel.

Iako je u martu 2019. godine, "Islamske država" izgubila svoje posljednje teritorijalno uporište u Siriji, Pentagon procjenjuje da još uvijek ima najmanje 10.000 aktivnih boraca.

U 2020. godini uspjeli su izvoditi napade – posebno atentate i bombaške napade – u obje zemlje (Sirija i Irak).

Skupina je promijenila ime u "Islamska država Iraka i Sirije"(IDIL) 2013. godine.

Iduće godine, grupa nastala iz Al-Kaide započela je ofanzivu na Mosul i Tikrit. U junu je čelnik grupa Abu Bakr al-Bagdadi najavio formiranje kalifata koji se proteže od Alepa u Siriji do Diyala u Iraku, a skupinu je preimenovao u "Islamsku državu".

Koalicija predvođena SAD-om započela je zračne napade na IDIL u Iraku 7. augusta 2014. godine, a sljedećeg mjeseca proširila je kampanju na Siriju. Tokom sljedeće godine Sjedinjene Države izvele su više od 8.000 zračnih napada u Iraku i Siriji.

Grupa je pretrpjela ključne gubitke duž sirijske granice s Turskom, a do kraja 2015. godine iračke snage postigle su napredak u ponovnom zauzimanju Ramadija. Ali u Siriji je IDIL napredovao u blizini Alepa i još uvijek čvrsto držao Rakku i druga uporišta.

Godine 2015. IDIL se proširio u mrežu podružnica u najmanje osam drugih zemalja.

Njegove podružnice, pristalice i pridružene organizacije sve su češće vršile napade izvan granica svog takozvanog kalifata. U oktobru je IDIL-ova podružnica iz Egipta bombardirala ruski avion, usmrtivši 224 osobe.

U novembru 2015. u seriji koordiniranih napada u Parizu ubijeno je 130, a više od 300 osoba ranjeno.

U junu 2016. godine, naoružani napadač koji je obećao podršku IDIL-u ubio je najmanje četiri desetine ljudi u noćnom klubu u Orlandu na Floridi.

Do decembra 2017. godine IDIL-ov kalifat izgubio je 95 posto svoje teritorije, uključujući svoja dva najveća uporišta, Mosul, drugi najveći grad u Iraku, i sjeverni sirijski grad Rakka, nominalni glavni grad tzv. kalifata.

Irački premijer Haider al Abadi proglasio je pobjedu nad "Islamskom državom" u Iraku 9. decembra 2017., ali IDIL je još uvijek nadahnjivao i izvodio napade po cijelom svijetu.

Tokom 2018. godine fokus kampanje protiv IDIL-a prebacio se na istočnu Siriju, gdje je američka koalicija sirijskih Kurda i Arapa poznata kao Sirijske demokratske snage (SDF) postupno zauzela ključne pozicije IDIL-a.

Kurdske snage su nakratko obustavile ofanzivu u novembru 2018. nakon što su turski napadi na kurdske položaje skrenuli pažnju. I u decembru, SDF je oslobodio grad Hajin. Oslobađanje Hajina smanjilo je teritoriju IDIL-a na nekoliko sela uz rijeku Eufrat u blizini iračke granice.

U decembru 2018. tada predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da je grupa poražena i signalizirao svoju namjeru da povuče svih 2.000 američkih vojnika koji podržavaju SDF u Siriji.

No, SDF je nastavio ofanzivu i u februaru 2019., nastojeći osloboditi posljednje uporište IDIL-a u mjestu Baguz. Baguz je oslobođen 23. marta 2019. godine, čime je formalno okončan kalifat.

Masovna predaja boraca IDIL-a i njihovih porodica ilustrirala je dugotrajni izazov: kako postupati s džihadistima da bi se spriječila transformacija u pobunu u Iraku i Siriji, piše Wilson centar, američki nestranački politički forum za rješavanje globalnih problema putem neovisnih istraživanja i otvorenog dijaloga.

Bagdadijeva era završila se 26. oktobra 2019. godine, kada je ubijen u američkoj raciji na sjeveru Sirije.

Pentagon objavio snimke napada na vođu IDIL-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG