Dostupni linkovi

Biden uključio savjetnika Bijele kuće u borbu protiv zakona o abortusu u Teksasu


Žena sjedi pored natpisa: "Molite se za okončanje abortusa" u Teksasu, 
Žena sjedi pored natpisa: "Molite se za okončanje abortusa" u Teksasu, 

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u četvrtak je rekao da će savezna vlada uložiti sve napore i uključiti i savjetnika Bijele kuće u borbi protiv novog strogog zakona o abortusu u Teksasu.

Biden je nazvao zakon koji zabranjuje svaki abortus nakon šest sedmica "napadom bez presedana na ustavna prava žene".

Predsjednik SAD je u saopćenju rekao da usmjerava ured savjetnika Bijele kuće i njegovog Vijeća za rodnu politiku da razmotre kako bi vlada mogla "osigurati da žene u Teksasu imaju pristup sigurnim i legalnim abortusima."

Bijela kuća posebno će razmotriti koje se mjere mogu poduzeti preko Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravosuđa, rekao je Biden.

Bijela kuća je pozvala na "kodifikaciju" prava na abortus koja su trenutno zaštićena sudskom odlukom Roe v Wade iz 1973. putem zakona u Kongresu.

Bidenovi demokrate imaju kontrolu nad američkim Senatom i Predstavničkim domom sa tankom većinom i on nastoji u narednim sedmicama progurati zakonodavstvo o infrastrukturi i druge prioritete demokrata.

Predstavnički dom će raspravljati i glasati o zakonima koji sprječavaju države da donose restriktivne propise protiv abortusa poput onih koje je upravo odobrio Teksas, rekla je u četvrtak predsjednica doma Nancy Pelosi.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG