Dostupni linkovi

Sa pasošem ne može, sa ličnom kartom bez problema


Granični prelaz Merdare
Granični prelaz Merdare

Kosovo ne priznaje srpski pasoš kao putnu ispravu na graničnom prelazu Kosova i Srbije, ali to nije ništa novo, budući da je tehničkim briselskim Sporazumom o slobodnom kretanju iz 2011. dogovoreno da se prelaz granice obavlja samo uz ličnu kartu.

Građane su, međutim, sada počeli da obaveštavaju o tome da korisnici srpskih pasoša ubuduće neće moći da uđu ili napuste Kosovo, već da granica može da se pređe samo uz ličnu kartu.

O tome je obaveštena i novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Beograda, Žarka Radoja, koja je u sredu uveče prešla granični prelaz Kosova i Srbije:

"Zbog informacije da ne puštaju ljude sa pasošem na Kosovo, ja sam kosovskom policajcu ponudila pasoš Srbije, da vidim reakciju. Policajac me pitao da li imam slučajno ličnu kartu. Rekla sam da imam, ali sam pitala zašto, ako imam i pasoš? Rekao je da je bolje da se prođe s ličnom kartom i onda mi je naglasio da prenesem svima koje poznajem da nose lične karte, jer se više neće ni ući ni izaći sa Kosova sa srpskim pasošem."

Dodala je da je policajac rekao da se radi "o novom zakonu".

Mustafa: Sve po Briselskom sporazumu

Zvaničnici kosovske vlade u ostavci navode da nije donesena nikakva odluka o (ne)priznavanju srpskih pasoša.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova u ostavci Ekrem Mustafa u izjavi za RSE, međutim, kaže da Briselski sporazum o slobodnom kretanju prilikom putovanja između Kosova i Srbije predviđa jedino upotrebu lične karte, ali navodi da je ranije bilo i slučajeva kada su građani Srbije propuštani i sa pasošem.

Pasoš Srbije
Pasoš Srbije

"Na osnovu Briselskog sporazuma, pasoš nije priznat kao putni dokument između Kosova i Srbije. Ni onaj iz Koordinacione uprave MUP-a (koji se izdaje građanima na Kosovu), ni onaj države Srbije (koji se izdaje za državljane Srbije sa adresom u Srbiji)", dodao je on.

Mustafa je takođe izjavio da nije donesena nikakva nova odluka o (ne)priznavanju pasoša, već da se radi o poštivanju sporazuma dogovorenog pre osam godina.

​Prevoznici obavešteni

Bogoljub Marinković, vlasnik agencije za prevoz putnika KimCo iz Gračanice u izjavi za RSE navodi da su njegovi vozači autobusa koji putuju za Beograd na kosovskog granici takođe obavešteni da se sa srpskim pasošem ne može preći granica. Dodaje da do sada nije bilo većih problema, budući da većina putnika putuje s ličnom kartom Kosova ili Srbije.

"Ne oni koji su izdati za Kosovo, nego uopšte srpski pasoši. Sa srpskim pasošem ne može da se uđe na Kosovo, može sa ličnom kartom, deca mogu sa izvodom i slikom, ali sa pasošem ne", navodi Marinković.

"Čini mi se da sve što u takozvanoj državi Kosovo rade jeste najbolji pokazatelj da je to kvazi država i da se tamo ne zna ko pije, ko plaća", izjavila je tim povodom premijerka Srbije Ana Brnabić novinarima u Novom Sadu.

I ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio da vlasti na Kosovu na sve načine pokušavaju da srpskom stanovništvu na Kosovu otežaju život, po pitanju kretanja, protoka robe i sl.

"Pokazuju da ne nameravaju da se drže međunarodnih sporazuma, koje su i sami potpisali, već da pokažu Srbima na KiM da nisu dobrodošli", rekao je Nebojša Stefanović novinarima u Novom Sadu.

Pasoš Kosova i Srbije se, međutim, upotrebljava kao putna isprava na aerodromima u dve države.

Tahiri: Ne priznaje se ilegalno

Edita Tahiri, koja je 2011. tokom tehničkog dijaloga postigla sporazum sa tadašnjim predstavnikom Srbije Borkom Stefanovićem, objašnjava da Briselski sporazum predviđa recipročno priznavanje državnih dokumenata, a da se kretanje između Kosova i Srbije obavlja uz ličnu kartu.

Međutim, dodaje ona, u slučaju kada građani Kosova preko Srbije lete u treće zemlje u upotrebi je i kosovski pasoš ili kada Srbiju koriste kao tranzit, na izlazu se verifikuje pasoš. Dakle, radi se o priznavanju i lične karte i pasoša, dodaje.

Sporazum postao model za ceo region: Edita Tahiri
Sporazum postao model za ceo region: Edita Tahiri

"Što se tiče građana Srbije, na Kosovo mogu da uđu s ličnom kartom. Ukoliko koriste aerodrom u Prištini, potreban im je pasoš, ali ne onaj iz Koordinacione uprave (nadležna institucija u Vladi Srbije, prim.red.) jer je taj ilegalan i taj se ne priznaje", kazala je Tahiri.

Ona je dodala da je ovaj sporazum postao model za ceo region, odnosno da se građani regiona kreću iz jedne u drugu državu uz ličnu kartu.

Podsetimo, u pasošima koje Srbija izdaje za građane na Kosovu piše da ih izdaje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. Ti pasoši su, međutim, nevažeći na Kosovu, a isto tako nosioci tih pasoša ne uživaju viznu liberalizaciju kao što je to slučaj sa građanima koji žive u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG