Dostupni linkovi

Skupština S. Makedonije 11. novembra o poverenju vladi Zorana Zaeva


Vlada premijera Zorana Zaeva
Vlada premijera Zorana Zaeva

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi zakazao je 11. novembar sednicu za izjašnjavanje o poverenju vladi Zorana Zaeva.

Džaferi je sednicu zakazao nakon što je inicijativu za glasanje o poverenju vladi podnela nova parlamnetarna većina od 61 poslanika u kojoj su makedonske opozicione VMRO DPMNE i Levica, albanske Alijansa za Albance i Alternativa, kao i vladajuća Besa.

Među potpisnicima incijative je i poslanik Alternative Skeder Redžepi koji je, kako su preneli lokalni mediji, najavio da će povući potpis jer "ne želi da bude na istom spisku sa antialbanskom Levicom".

Podnošenje incijative za glasanje o poverenju vladi Zorana Zaeva objavio je 8. novembra potpredsednik i poslanik VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski, a dan ranije je to najavio lider te najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Mickoski je tada rekao da će nova parlamentarna većina podneti interpelaciju ako u ponedeljak do 14.40 premijer Zoran Zaev "ne ispuni obećanje i podnese ostavku".

Na nedavnim lokalnim izborima stranka Mickoskog je pobedila SDSM Zorana Zaeva, koji je zbog toga 31. oktobra podneo ostavku na funkciju predsednika vlade, ali je nije dostavio parlamnetu.

Zaev je tada rekao da "preuzima dgovornost za poraz na lokalnim izborima i da podnosi ostavku", ali da "ostaje na stavu da ne treba da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori" i da vlada SDSM i DUI treba da dovrši pun mandat.

Poslednji parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji su održani u leto prošle godine, nakon kojih je SDSM, zajedno sa albanskom DUI, formirala drugu po redu zajedničku vladu.

XS
SM
MD
LG