Dostupni linkovi

VMRO-DPMNE: Imamo novu parlamentarnu većinu


Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski na sastanku sa liderima stranaka koje će činiti novu parlamentarnu većinu u Severnoj Makedoniji

Predsednik opozicione VMRO DPMNE u Severnoj Makedoniji Hristijan Mickoski je na svom Facebook profilu objavio da u toj državi postoji nova parlamentarna većina.

Osim te stranke, čine je još i Alijansa za Albance, Alternativa, Besa i Levica.

“Nova budućnost dolazi, novo vreme i nova nada. Čekaju nas snažni izazovi, svesni i zahvalni za podršku, zajedno ćemo uspeti. Makedonija će uspeti! Imamo novu parlamentarnu većinu”, napisao je Mickoski, objavljujući zajedničku fotografiju na kojoj su i lider "Levice" Dimitar Apasiev, generalni sekretar partije "Besa" Arjanit Hodza, predsednik "Alternative" Afrim Gashi i generalni sekretar "Alijanse za Albance" Arben Taravari.

Za većinu u Sobranju, parlamentu Severne Makedonije, koji broji 120 mesta, potreban je 61 poslanik. VMRO DPMNE ima 44 mesta u parlamentu, Alijansa za Albance i Alternativa 12, Besa 3 i Levica 2 poslanika.

Inače, premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev podnneo je ostavku na obe funkcije 31. oktobra, nakon što je njegova partija na lokalnim izborima izgubila veći deo gradova i opština.

I Dimitar Apasiev i Arben Taravari su u izjavi za TV Klan potvrdili da imaju novu većinu u parlamentu.

“Da, imamo novu većinu. To je zvanično. Imamo 61 poslanika, sa tendencijom do 64”, rekao je Apasiev.

Presudno za novu većinu je bilo to što je Besa, koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima nastupila zajedno sa Socijaldemokratskim savezom (SDSM) premijera u ostavci Zorana Zaeva, istupila iz koalicije.

Razlog za to je odluka Državne izborne komisije (DIK) da prihvati prigovore Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija za preglašavanje na lokalnim izborima u opštini Zhelino, gde je razlika bila samo 69 glasova u korist kandidata Bese Bljerima Sejdija.

Ali Ahmeti, lider DUI, partnera u vladinoj koaliciji, prethodno je rekao da ne očekuje da Besa napusti vladu, jer bi takav potez bio štetan za tu partiju. On je istakao da nema potrebe vršiti pritisak na institucije i da se treba poštovati odluka DIK.

Do sada je većinu u parlamentu predvodio SDSM, a u njoj su bili i DUI i Besa.

Ako se potvrdi nova većina, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski daje mandat onome ko ima većinu, a zatim mandatar u roku od 20 dana treba dostaviti Sobranju predlog novog saziva vlade.

XS
SM
MD
LG